Pireco Gezonde Groei

Pireco aardbeien special (aardbeienkweker Jos Goossens aan het woord)

Hoe kijkt Jos Goossens, oprichter van Flevoplant en Flevoberry, naar het gebruik van Pireco producten in de aardbeienteelt?
04-05-2020

Jos Goossens ‘klant van het eerste uur bij Pireco’ is eigenaar van Flevoplant en mede-eigenaar van Flevoberry in Ens. In 1958 wordt het huidige bedrijf opgericht door de ouders van Jos. In 1980 komt hij in beeld van het bedrijf en worden de eerste stappen in de richting van aardbeienplanten vermeerdering gezet. In een korte tijd groeit Flevoplant uit tot een speler van wereldformaat met een ruim assortiment van korte dag en doordragende aardbeien rassen. Om de vraag aan te kunnen en de hoge kwaliteit te waarborgen is er zeventien jaar later een vestiging in het Poolse Radachow geopend. In 1999 is de veredelingstak opgezet om nieuwe aardbeienrassen te ontwikkelen die het seizoen kunnen verlengen. In 2015 is dit een losstaand veredelingsbedrijf geworden, onder de naam Flevoberry

Onze filosofie

“Wat biologisch kan moet je biologisch doen”. Dat is de filosofie die we op bij Flevoplant en Flevoberry volgen, aldus Jos. Wij gebruiken dan ook veel verschillende Pireco producten in onze teelten. Nemater gebruiken we bij velden waar we problemen met Nematoden verwachten. Herfosec en Folisec passen we standaard toe om de druk van trips en andere bladinsecten beheersbaar te houden. Herfomyc gebruiken we voor de weerbaarheid bij meeldauw en Tercol bij bodeminsecten. Stimuter is het product dat we het meest gebruiken, om zo een vitale plant met een sterk wortelgestel te ontwikkelen.

“Zelf ben ik overigens erg betrokken geweest bij de ontwikkeling van Stimuter. Ik belde Wim van Garderen (oprichter Pireco) op met de vraag; dat een aardbeienveld dat niet wilde groeien. Wim zag geen problemen en is een product gaan ontwikkelen. We hebben toen een aantal planten als test aangegoten met het product. Vanaf dat moment zag je de planten elke dag sterker worden. Ik heb toen een paar honderd liter van het product besteld en dat is dus eigenlijk het begin van Stimuter geweest”.

Wij zijn Pireco klant van het eerst uur

Grootste gevaren in de aardbeienteelt

Bij ons in de teelt zijn de grootste gevaren wortelziektes en phytophthora, bij aantasting zijn dat ziektes die lastig te verhelpen zijn. Doordat wij investeren in plantvitaliteit hebben we overigens de laatste jaren weinig last van lastige ziektes. Een plant die sterk en gezond is wordt over het algemeen ook niet ziek, dit is vergelijkbaar als bij de mens. De producten van Pireco helpen ons hier goed bij.

Andere aantastingen kunnen we redelijk goed in bedwang houden. Bij meeldauw kunnen we de aardbeienplanten heel lang met Pireco middelen behandelen. We weten dat schimmel uiteindelijk de overhand krijgt. Dit is vaak rond juli, we spuiten dan één à twee keer met chemie en dan vervolgen we de behandeling weer met Pireco. Daarnaast neemt de effectiviteit van de chemie ook toe. Normaal gesproken spuit je heel veel bij meeldauw en dan ontstaat er een immuniteit door het veelvuldig bespuiten met de chemie.

Jarenlang sterk vertrouwen

Wij zijn een van de eerste grote klanten van Pireco en sinds het begin loopt de samenwerking heel goed. De communicatielijnen zijn kort en dat maakt het prettig om met elkaar te werken. Daarnaast geeft het veel vertrouwen dat we samen aan de ontwikkeling van verschillende producten hebben gestaan, kortom al jaren wordt dezelfde taal gesproken. Wellicht dat de communicatie de komende jaren iets gaat veranderen aangezien Pireco ook aan het groeien is. Maar zo is het ooit wel begonnen.

Verbluffende kennismaking met Pireco

Jaren geleden hadden we een veld dat onder de nematoden zat, ik had het veld al opgegeven. Een van de teeltmannen had ik gevraagd om de frees achter de trekker te hangen met de opdracht om het veld te vernietigen. Leo Mabesoone (teeltadviseur) kwam langs en hij vertelde over een goed middel dat een ondersteunende werking bij aaltjes had. Als proef hebben we toen Nemater toegepast en uiteindelijk heb ik nog 80% van het veld kunnen oogsten. Dat was de eerste kennismaking met Pireco en toen dacht ik echt van “he, wauw, wat gebeurd hier”, aldus Jos.

Producten hebben een strikte gebruiksaanwijzing

Ondanks dat ik heel positief gestemd ben over de producten van Pireco hebben we ook meegemaakt dat het product niet zijn gewenste werking had. Na jaren van ervaring met het product merk je dat de producten een strikte gebruiksaanwijzing hebben en dat behandelingen herhaald moeten worden. Het is belangrijk om goed te kijken hoe je het product moet gebruiken. Spuit je op het juiste tijdstip, is het de gewenste temperatuur, gebruik je voldoende water? Spuit je bijvoorbeeld met temperaturen boven de 25 graden, dan staan de huidmondjes dicht en wordt het product niet opgenomen.

Het is een leerproces waar je in gaat en daar moet je als kweker ook voor open staan. Wij hebben vaak genoeg met producten gespoten of gestrooid waarbij de werking uiteindelijk niet goed was. Uit ervaring weet ik dat de producten goed zijn en dan ligt het dus aan de manier van toepassen. Hoe we dat beter konden doen is een lang leerproces voor, zowel ons als Pireco geweest.

Toepassing maakt het soms lastig

De verschillende manieren van toepassen maakt het gebruik van Pireco producten soms lastig. Vanuit Pireco zou dit duidelijker aangegeven kunnen worden. Moet het product bij de wortels komen, dan moet er veel water bij de behandeling gebruikt worden. Wordt het product opgenomen door het blad van de aardbeienplant, dan duidelijk aangeven dat het product vroeg in de ochtend of laat in de avond gespoten moet worden.

De toekomst van Pireco

De toekomst voor Pireco zie ik heel gunstig in, mits jullie er de kans voor krijgen. De markt is heel groot en zelf denk ik dat je met biologische middelen 80% van de problemen kunt opvangen. Bij ernstige aantastingen kan dan chemie gebruikt worden. Echter heb ik er nog wel eens angst voor dat jullie als het ware ‘vermorzeld’ worden door de grote chemiereuzen, die uiteindelijk niet op bedrijven als Pireco staan te wachten. Daarnaast wordt de ontwikkeling van biologische middelen nog steeds enorm tegen gewerkt.

Meer weten? Neem contact op met Pireco.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.