Pireco Gezonde Groei

Pireco aardbeien special (aardbeienkweker Joep Henselmans aan het woord)

Hoe kijkt Joep Henselmans, mede eigenaar van Firma Henselmans, naar het gebruik van Pireco producten?
04-05-2020

Joep Henselmans is samen met zijn broer Joost eigenaar van Firma Henselmans. In 1956 verruilde zijn opa de boerderij in Noord-Holland voor een boerderij in Luttelgeest. Daar werd begonnen met het telen van verschillende gewassen, waaronder de vermeerdering van aardbeiplanten. Na enkele jaren is het bedrijf volledig toegespitst op de vermeerdering van aardbeienplanten. De vader en twee ooms van Joep hebben het bedrijf voortgezet en dik 10 jaar geleden hebben Joep en zijn broer het bedrijf overgenomen. Vader Arnold (72) werkt nog elke dag fanatiek mee op het bedrijf.

De focus van ons bedrijf

“De focus van Firma Henselmans ligt op de vermeerdering van aardbeienplanten voor zowel de particuliere als professionele markt. Het bedrijf verbouwd aankomend jaar 33 hectare aan aardbeienplanten voornamelijk in een volvelds teelt gekweekt in- en rondom Luttelgeest. “Naast de teelt in de volle grond worden er op een trayveld ook trayplanten geproduceerd, aangezien daar de toekomst voor de aardbeienplanten ligt. De stekkenproductie voor deze trayplanten vindt plaats op bedekte stellingen naast het bedrijf. Daar kunnen we straks ruim een miljoen trayplanten produceren, Het is de bedoeling dat dit ieder jaar wat uitgebreid wordt”, aldus Joep.

Joep en Joost Henselmans

Het granulaat lijkt goed zijn werk te doen het wortelgestel staat er nu namelijk goed bij

Grootste gevaren in de teelt

De grootste gevaren bij ons in de teelt zijn trips, mijten en schimmels zoals phytophthora. Aantastingen van trips kunnen in een later stadium bij onze klanten zorgen voor problemen. Het is daarom belangrijk dat we trips in bedwang houden. Meeldauw komt ook veel voor, maar dat is voor ons heel goed beheersbaar te houden. Van bodeminsecten hebben we gelukkig weinig last. In de afgelopen jaren hebben we een paar keer pleksgewijs last gehad van ritnaalden en als dat gebeurd, dan hebben we Tercol.

Preventieve behandeling

De Pireco producten passen wij steeds meer preventief toe in ons behandelingsplan. Voor de beheersing van meeldauw gebruiken we standaard Herfomyc en bij bladinsecten Folisec en Herfosec. Daarnaast monitoren we onze grond vooraf altijd op schadelijke alen en schimmels, zodat we weten waar we problemen kunnen verwachten. Als er nematoden zitten dan passen we daar Nemater toe. Stimuter gebruiken we om de beworteling van de aardbeienplanten te bevorderen. Omdat Stimuter ook als bladbespuiting opgenomen kan worden spuiten we die eigenlijk standaard bij elke bespuiting mee.

Dit jaar hebben we tijdens het planten een granulaat mix van Stimuter en Nemater gebruikt. Het product wordt bij Pireco in de productiehal gemixt, dat hoeven wij dan niet zelf te doen en zo zijn de verhouding ook goed. Het granulaat lijkt goed zijn werk te doen het wortelgestel staat er nu namelijk goed bij.

Manier van toepassen is soms lastig

De toepassing van de producten maakt het voor ons soms lastig om Pireco producten te gebruiken. Veel van de producten die wij spuiten moeten bij de wortel van de plant komen. Bij de bespuiting gebruiken we veel water, maar voor een optimale werking moeten we het product inregenen. Wij hebben geen vaste beregeningsinstallatie en gebruiken een haspel. Na elke bespuiting zouden we dan eigenlijk de haspel uit moeten trekken, maar dat is qua arbeid en tijd niet altijd mogelijk. Zeker de afgelopen jaren wanneer het steeds zo droog is blijft dit een opgave.

Veel vertrouwen in de producten 

Ik heb veel vertrouwen in de Pireco producten, maar toch vind ik het lastig om te zien wat nou
precies de werking is. We voeren zelf geen proeven uit en behandelen altijd het volledig veld. Eigenlijk zouden we wat proeven op moeten zetten om zo het verschil beter te kunnen zien. We gebruiken de Pireco producten ondertussen al jaren en merken overigens wel dat met de producten ziektes en plagen goed beheersbaar zijn. Dat zal ongetwijfeld met de Pireco producten te maken hebben.

In de begin jaren gebruikten we Pireco eigenlijk te vaak om ‘brandjes’ mee te blussen en dat is niet hoe de producten werken. Je kan  dan beter chemie pakken en wanneer het probleem beheersbaar is kan je weer Pireco gebruiken. Daar hebben we allemaal veel van geleerd. Met de middelen is het echt vroegtijdig beginnen en de behandeling continu blijven herhalen.

De toekomst van Pireco

De toekomst van Pireco zie ik positief in. Je hoort steeds meer positieve verhalen over de producten en dat geeft telers vertrouwen. Daarnaast wordt de markt alleen maar groter door het wegvallen van verschillende chemische middelen. Ook veranderd de denkwijze bij mensen en zijn ze bereid om eerder voor alternatieve middelen te kiezen.

Meer weten? Neem contact op met Pireco.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.