Pireco Gezonde Groei

Bob van der Voort gebruikt al jaren Pireco producten in zijn kas

Biostimulanten hebben een toegevoegde waarde in de kas!
06-07-2020

Bob van der Voort heeft jaren lange ervaring met verschillende teelten in de glastuinbouw. In 1986 startte hij samen met 2 broers een rozenkwekerij in Almere. Na enkele jaren met rozen gewerkt te hebben is het bedrijf verkocht. Waarna heeft hij onder andere nog 10 jaar gewerkt voor een leliekweker. Een aantal jaar geleden begon het toch weer te kriebelen om een eigen kwekerij te runnen. Dat heeft 3.5 jaar geleden tot de oprichting van de biologische kwekerij BioFood bv in Almere geleid.

De focus van het bedrijf

De hoofdtak van het bedrijf is het kweken van komkommers. Door voor een focusteelt te kiezen kan er zowel op persoonlijk-  als bedrijfstechnisch vlak doorontwikkeld worden. Om een goede vruchtwisseling te houden wisselt Bob na 5 maanden met een ander gewas. In de winter komen daarom bladgewassen, zoals sla, andijvie en paksoi in de kas. Naast dat het goed voor de vruchtwisseling is, is het financieel ook aantrekkelijk om voor een schakelgewas te kiezen. Op die manier kunnen er het hele jaar door gewassen gekweekt worden.

Komkommer BioFood BV

Ik merk dat de grond in de afgelopen 3.5 jaar naar mij toegekomen is

Gevaar ligt op de loer in de kas

“De grootste gevaren voor teelten in de kas zijn insecten, zoals trips, spint, luis en schimmels, zoals meeldauw en sclerotinia. Dit jaar gaat het overigens heel goed. Ik heb nog geen last van ziekten en plagen gehad. Buiten de kas zie je momenteel overal luizen, maar ze komen gelukkig niet binnen. De weerbaarheid van de planten lijkt ervoor te zorgen dat de insecten niet binnen komen. De kunst voor het creëren van gezonde gewassen zit hem in het stimuleren van een actief bodemleven en het toepassen van een goede vruchtwisseling” aldus Bob.

“We mengen compost met Stimuter en dat brengen we voorafgaand aan de teelt in de kas, om zo een goede wortelontwikkeling te ondersteunen. Tijdens de teelt gebruik ik normaal gesproken ook Folisec om planten weerbaar te maken bij aantasting van bladinsecten, maar dat is dit jaar nog niet nodig geweest. Door het balans in de bodem hebben we ook geen last van nematoden. Die zijn vast aanwezig, maar de natuurlijke vijanden ook en die zorgen dat de aaltjes in balans blijven.”

De bodem komt naar mij toe

“In de begin fase vond ik het lastig om de juiste producten te kiezen. Er zijn immers zo veel verschillende soorten biostimulanten op de markt verkrijgbaar. Maar ik zie dat de grond in de afgelopen 3.5 jaar naar mij toegekomen is. De structuur en het watervasthoudend vermogen wordt beter. Er zijn veel handelingen die daar aan bijdragen en welke nu de juiste in die schakel is, dat is moeilijk te zeggen. Wel ben ik er zeker van dat Pireco daar een belangrijk puzzelstukje in is. ‘Ik geloof heel erg in de middelen, zoals Folisec en Stimuter’.”

Hoe zie jij de toekomst van Pireco?

“Ik denk dat we met zijn allen de kant op moeten naar het gebruik van preventieve middelen en het focussen op goede zorg voor de bodem. Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is om op die manier sterke planten te kweken. Je ziet nu nog vaak dat er naar chemische middelen gegrepen wordt in plaats van plantversterkers. Dat begint overigens wel te veranderen je merkt dat steeds meer kwekers na beginnen te denken over dat soort producten.”

Meer over het gebruik van Pireco in de kas? Neem contact op met onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.