Pireco Gezonde Groei

Element van de maand, zwavel II

De belangrijke rol van zwavel bij plantweerbaarheid
10-08-2020

In het eerste deel hebben we al enkele belangrijke rollen van zwavel toegelicht. Ook hebben we gezien dat zwavel minder beschikbaar is dan vroeger doordat de toevoer vanuit de lucht gevoelig minder is geworden. Zwavel speelt echter een belangrijke rol bij de weerbaarheid van de plant. Daarom in deel 2 meer over weerbare planten en zwavel.

Klik hier om het eerste deel te lezen.

Plantweerbaarheid en SIR verdediging

Een plant die wordt aangevallen door een ziekteverwekker is niet hulpeloos verloren. Er staan hem verschillende verdedigingssystemen ter beschikking om de ziekteverwekker te bestrijden. de bekendste is waarschijnlijk SAR ofwel Systemic Aquired Resistance. Als de plant door een pathogeen wordt aangevallen dan laat de aanval bepaalde sporen achter, zie het als een handtekening. Deze sporen kunnen de volgende keer herkend worden en de plant verwerft op die manier weerstand.

Aardappel in bloei

Zwavel speelt een belangrijke rol bij de verdediging van de plant bij schimmels

Naast SAR zijn er nog meer systemen die een plant in kan zetten ter verdediging. Eén van deze systemen is SIR, ofwel Sulfur-Induced Resistance. Dit is een verdedigingssysteem waarbij de natuurlijke weerstand van de plant wordt versterkt en waarbij zwavel betrokken is. Zwavel speelt dus een belangrijke rol bij de verdediging van de plant tegen schimmels.

Slapende schimmelsporen bezitten elementair zwavel en hebben daardoor een vermindert ademhalingsvermogen. Als aan actieve schimmelsporen een beetje elementair zwavel wordt toegevoegd heeft dat een effect dat te vergelijken is met de slaaptoestand van de spore, de schimmel wordt daardoor minder actief. Elementair zwavel is ook effectief gebleken tegen roest en echte meeldauw, maar er zijn nog veel meer positieve resultaten van zwavel bekend, denk aan onder andere:

  • Kruisbloemigen-Knolvoet
  • Druif-Meeldauw
  • Aardappel-Steptomyces, Phythophthora
  • Suikerbiet-Ramularia
  • Tomaat-Fusarium, Verticillium

Het belang van de aminozuren Cysteïne en Methionine

De aminozuren cysteïne en methionine zijn de belangrijkste eindproducten van de sulfaatassimilatie in planten en binden tot 90% van de totale zwavel. Bij een zwavel tekort is er dan ook een afname van zwavel bevattende aminozuren in eiwitten. Dit heeft weer direct invloed op de weerbaarheid van de plant. In weerbaardere planten wordt namelijk meer van beide aminozuren gevonden dan in vatbare planten. Zo vervult methionine een rol bij de weerbaarheid tegen echte meeldauw.

Onderzoek toont aan dat een tekort aan zwavel niet alleen de eiwitgebonden cysteïne vermindert, maar ook de vrije cysteïne. Deze vrije cysteïne is een voorloper van alle relevante zwavel bevattende metabolieten die mogelijkerwijs betrokken zijn bij het verdedigingssysteem SIR. Vrije cysteïne is dus een van de hoekstenen van de resistentie van planten tegen pathogenen.

Glutathion

Glutathion speelt ook een rol bij het verdedigingssysteem in planten. Het aminozuur cysteïne is de voorloper ervan. Glutathion maakt deel uit van het antioxidanten systeem van planten. Dat komt omdat het in een vorm aanwezig is waarbij het vrije zuurstofradicalen aan zich kan binden. Zuurstof is natuurlijk goed maar teveel kan de cel kapot maken, een antioxidant zoals glutathion vangt deze vrije zuurstof op. Glutathion lijkt ook betrokken te zijn bij de versterking van de celwand.

Glutathion kan optreden als boodschapper die informatie doorgeeft naar onaangetast weefsel. Jonge bladeren hebben het hoogste gehalte aan glutathion in zich. Naarmate de plant ouder wordt neemt ook het gehalte aan glutathion af. De zwavelvoorziening van bijvoorbeeld koolzaad is een belangrijke factor om het glutathion gehalte op peil te houden. Planten met zwavelgebrek hebben dan ook een erg laag glutathion gehalte in zich.

Het gevolg is dat planten met zwavelgebrek over het algemeen vatbaarder zijn voor stressfactoren die normaal gesproken gecompenseerd wordt door glutathion. Daarom kan zwavel bemesting een positief effect hebben op die mechanismen die betrokken zijn bij weerstand.

Is hiermee het hele verhaal van zwavel verteld? Zeker niet, maar het mag duidelijk zijn dat zwavel in ieder geval geen vergeten element mag zijn.

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.