Pireco Gezonde Groei

Element van de maand augustus, Zwavel

29-07-2019

Zwavel (in vaste vorm)

Zwavel

Zwavel, een element met een luchtje

Dat Pireco producten knoflook als een van de vele bestanddelen bevatten is langzamerhand wel bekend. Knoflook als voedingsmiddel is een goede bron van caroteen, bevat de vitaminen A, B en C, diverse elementen zoals germanium, ijzer, selenium, magnesium, en zink, maar ook enzymen, vezels, aminozuren en op zijn minst 33 verschillende zwavelverbindingen. Alhoewel pure zwavel geurloos is zijn de zwavelverbindingen dat niet, deze zijn dan ook verantwoordelijk voor de sterke geur. Allicine is het belangrijkste actieve bestanddeel in knoflook, echter tref je allicine niet zomaar aan in knoflook. Als knoflook wordt gekneusd of geperst komt het enzym allinase in contact met alliine en wordt er allicine gevormd.

Wat is het belang van zwavel voor de plant?

Pireco producten bevatten zwavel afkomstig uit onder andere knoflook. Maar wat is het belang van zwavel voor de plant?

  • Voldoende zwavel zorgt voor een sneller wortelontwikkeling gedurende de eerste periode van groei
  • Zwavel is nodig voor de aanmaak van chlorofyl (chlorofyl zorgt voor de opbouw van enzymen en vitaminen).
  • Zwavel zorgt voor hogere eiwit gehaltes

Vooral het laatste punt is interessant. Het is bekend dat de uitstoot van zwavel in de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. Een gevolg hiervan is dat er minder zwavel in de bodem zit en daardoor dus ook minder van het element beschikbaar is voor de plant.

Is er een relatie tussen de opname van zwavel en vraat door insecten?

Insecten hebben een vrij eenvoudig spijsverteringssysteem en zijn daardoor veel moeilijker in staat volledige eiwitten te verteren. Planten die volledige eiwitten aanmaken zijn daardoor minder aantrekkelijk voor diverse insecten. Daar komt nog bij dat zwavel onderdeel is van een enzym dat gebruikt wordt in de omzetting van nitraten. Zonder voldoende zwavel vindt deze omzetting onvolledig plaats, waardoor nitraten opgebouwd worden in de plant. Planten met een hoog nitraat gehalte zijn aantrekkelijker voor insecten. De bacteriƫn die in symbiose leven met vlinderbloemigen kunnen ook niet zonder zwavel.

Zwavel geen ondergeschoven kindje!

Zwavel wordt een secundair element genoemd, maar pas op. De meeste gewassen nemen zwavel in dezelfde hoeveelheden op als fosfaat. Laat zwavel daarom geen ondergeschoven kindje worden.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.