Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand, juli

Wespen als een effectieve plaagdierbestrijding voor de landbouw?
31-03-2020

Welke associatie roept een wesp bij u op? Waarschijnlijk geen positieve. Toch kunnen gewone wespensoorten waardevol zijn bij het duurzaam beheren van ongedierte, aldus een nieuwe studie. De studie toonde aan dat sociale wespen effectieve roofdieren zijn die ongedierte kunnen bestrijden op belangrijke gewassen waaronder maïs.

Behoefte aan duurzamere bestrijdingsmethoden

Wereldwijd is behoefte aan duurzamere methoden voor de bestrijding van ‘schadelijke’ organismen in de landbouw om zo een te grote afhankelijkheid van pesticiden te verminderen. Wespen komen veel voor, in Nederland hebben we onder andere te maken met de gewone wesp, de Duitse wesp, de graafwesp, de galwesp en de hoornaar. Ondanks dat wespen veel voorkomen worden ze niet voldoende bestudeerd, er is nu echter belangrijk bewijs geleverd dat wespen zeer goed helpen het evenwicht te behouden of te herstellen, aldus de onderzoekers.

Wespen

Het verlies van wespen zou leiden tot veel meer bladluizen en vliegen en andere overlast.

Generalistische jagers

“We zeggen niet dat boeren moeten stoppen met wat ze doen en wespen moeten gaan gebruiken in plaats van hun huidige bestrijdingsstrategieën, maar we voegen een nieuw instrument toe aan de gereedschapskist, omdat het vaak het meest effectief kan zijn om een veelzijdige aanpak te gebruiken. Sociale wespen zoals de wespen die we bestudeerden zijn generalistische jagers, dus het aanvullen van bestaande benaderingen met wespen kan de kans verkleinen dat een ongedierte resistent wordt tegen een bepaald pesticide of bio controlemiddel,” aldus Dr. Southon, een van de onderzoekers. De wereldwijde achteruitgang van insecten en dus ook van wespen is zorgelijk. Het verlies van wespen zou leiden tot veel meer bladluizen en vliegen en andere overlast.

Seirian Sumner (UCL Centre for Biodiversity & Environment Research) zei: “Door chemicaliën te gebruiken om ongedierte te doden, doden we vaak ook de insecten die ons kunnen voorzien van natuurlijke vormen van ongediertebestrijding, en dat is wat sociale wespen doen. Het gaat erom dat je het beste haalt uit wat je al om je heen hebt”.

Dr. Sumner zegt dat ze hoopt dat hun onderzoek de waarde van wespen zal benadrukken. Een studie die ze vorig jaar leidde, toonde aan dat veel mensen niet van wespen houden vanwege een gebrek aan inzicht in hun belangrijke rol in het ecosysteem. Hoe staat u tegenover de wesp?

Meer weten? Neem contact op

wasp
Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.