Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand december, varenrouwmug

Varenrouwmug zorgt voor overlast in kassen!
03-12-2019

De varenrouwmug (Sciara spp) is een insect die voornamelijk in zwermen in kassen gesignaleerd wordt. Dat hij vaak in kassen gesignaleerd wordt is geen toeval. Het insect word aangetrokken door een vochtig warm klimaat. Daarnaast voedt het insect en zijn larven zich met ontbindend organisch materiaal uit de substraten die in de kassen gebruikt worden. De kas voorziet dus in de ultieme leefomstandigheden van het insect.

Hoe herken je de varenrouwmug?

De varenrouwmug lijkt op een kleine zwarte vlieg die, wanneer hij volwassen is, ongeveer 3 tot 4 mm lang is. De larven van het insect zijn wit-doorzichtig, hebben een zwarte kop en worden ongeveer even lang. Bij optimale groeiomstandigheden (20-24 graden) duurt de ontwikkeling van een ei tot een volwassen varenrouwmug 3 weken. Wanneer de insecten volwassen zijn leven ze ongeveer 1 week en in die periode kan een vrouwtje 300 eieren leggen. Na 4 tot 6 dagen komen de eieren uit. Door de snelle levencyclus kan er in een korte periode een grote populatie ontstaan.

In een week kan een volwassen vrouwtje tot wel 300 eieren leggen

Veroorzaakte schade

De larve van het insect kan pleksgewijs voor veel schade zorgen in kassen. Schade wordt over het algemeen alleen gesignaleerd bij jonge planten. Normaal gesproken nestelen de larven zich tussen de wortels van de plant en eten daar van dood organisch materiaal. Wanneer dit op begint te raken beginnen ze met het eten aan de wortels van de plant. Dit zorgt voor groeibelemmering en in ernstige gevallen voor het afsterven van de plant.

Monitoren

Door te monitoren met plakvallen op de aanwezigheid van de varenrouwmug kan de druk van het insect bepaald worden. Dit is belangrijk om niet onverwacht tegen een plaag van de varenrouwmug aan te lopen. Daarnaast wordt er door tuinders preventief gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden om zo de larven onschadelijk te maken.

 

Weerbaartelen

Doordat de larven over het algemeen alleen schade aanrichten bij jonge planten is het van belang dat de planten sterk en weerbaar gemaakt worden. Het droger telen is een cultuurmaatregel die bij kan dragen aan minder druk. Biostimulanten zoals Tercol spelen ook een belangrijke rol.

Tercol behoort tot de exclusieve lijn van PIRECO biostimulanten┬á met actieve ingredi├źnten van puur natuurlijke oorsprong. Het product ondersteunt de belangrijkste fysiologische processen van de plant en is samengesteld uit extracten van zorgvuldig samengestelde kruiden en algen. Zo bevat Tercol het uiterst belangrijke ProViCarb complex. Dit complex helpt planten een krachtige groei te handhaven tijdens abiotische stress omstandigheden. De aanwezigheid van hoofd- en sporenelementen ondersteunt de behoeft aan voeding. Op deze manier dragen we bij aan het ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem en gewas.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.