Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand januari, rups en bastaardrups

Wat is het verschil tussen rupsen en bastaardrupsen?
07-01-2020

Niet alles is wat het lijkt. Wat lijkt op een rups, eet als een rups en loopt als een rups is een rups, toch? Nou, niet altijd. Rupsen kunnen makkelijk verward worden met bastaardrupsen. Bastaardrupsen lijken dan wel op rupsen maar zijn het niet. Wat is het verschil?

Een rups is de larve van een vlinder. Echter zijn er ook andere insecten die larven hebben die lijken op rupsen, maar dit niet zijn. Met name de larven van bladwespen lijken sterk op rupsen, dit zijn dus bastaardrupsen.

Bastaardrupsen behoren tot de vliesvleugeligen, een grote orde met honderdduizenden verschillende soorten. Hun naam, vliesvleugeligen, danken ze aan de dunne doorzichtige vleugels. Mieren, hommels en bijen behoren ook tot deze orde. De bladwespen zijn weer een onderorde van de vliesvleugeligen.

Rups van het koolwitje

Bastaardrupsen behoren tot de vliesvleugeligen, een grote orde met honderdduizenden verschillende soorten

Door de overeenkomsten tussen een rups en een bastaardrups is het niet verwonderlijk dat de larven nogal eens met elkaar verward worden. Zo bestaat het lijf  van zowel de rups als de bastaardrups uit dertien segmenten. De eerste drie segmenten gerekend vanaf de kop zijn de borstsegmenten. De overige segmenten zijn de buiksegmenten. Alleen aan de borstsegmenten zitten echte poten. Échte’ poten? Wat zijn dan de andere poten die we toch ook duidelijk aan het lijf zien? Deze poten noemt men propoten. Dit zijn schijnpoten waarmee de larve zich kan vasthouden. Echte poten vormen later de zes poten van de vlinder.

Het schema, rechts, toont de anatomie van de larve van de rups (Vlinderstichting). Duidelijk is te zien dat de eerste twee segmenten van het achterlijf geen propoten hebben. Een bastaardrupslarve heeft hier één segment zonder poten, een belangrijk verschil. Ook zien we een zogenaamde naschuiver aan het uiteinde van de rupslarve. Deze naschuiver ontbreekt bij de bastaardrups. Wat vraatschade betreft doen ze niet veel voor elkaar onder.

Meer weten? Neem contact op.

Anatomie rups (bron Vlinderstichting.nl)
Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.