Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand juli, Engerling

03-01-2020

Engerlingen

Enorme schade

Engerling

Engerling

Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers, met name van de rozenkever, meikever,  junikever, julikever en de sallandkever. Engerlingen vreten met krachtige kaken aan de ondergrondse delen van de grasplant en kunnen een enorme schade veroorzaken. Toch is niet alleen de grasplant slachtoffer, ook blauwe bessen, aardbeien  en  diverse vaste planten is vraat vastgesteld. Alhoewel je engerlingen het hele jaar door kunt vinden is de schade die ze in een bepaalde tijd veroorzaken afhankelijk van het soort. De meeste soorten vind je op goed doorlatende warme zandgronden.

Onderscheid

De volwassen kevers zijn van elkaar te onderscheiden door onder andere de vliegtijden. Zo vliegt de rozenkever tussen 10.00 en 13.00 uur. De meikever daarentegen heeft een vliegtijd van 19.00 tot 22.30 uur. De larven van de diverse soorten vind je op verschillende diepten. Een onderscheidend kenmerk is dat de larven van de diverse kevers op verschillende diepten overwinteren. De larven van de meikever zitten het diepst, rond de 75 cm. De overige larven overwinteren op een diepte tussen de 20 en 40 cm. Interessant is te vermelden dat de paardenbloem een aantrekkingskracht uitoefent op de meikever. Hier kun je dus meer engerlingen verwachten.

Heeft u last van engerlingen? Neem contact op

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.