Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand juni, Koolwitje

04-06-2019

De Pieris brassicae oftewel het Koolwitje

Koolwitje

Het insect van deze maand is de Pieris brassicae oftewel het grote Koolwitje. De vlinder heeft een vleugelspanwijdte van 65mm en is te herkennen aan zijn witte kleur met aan de bovenkant een zwarte randvlek. Het vrouwtje heeft zowel op de bovenkant als op de onderkant van de voorvleugel twee duidelijke zwarte stippen. Bij het mannetje ontbreken deze aan de bovenkant. Waardplanten zijn naast kool ook koolzaad en knopherik.

Koolwitje

Koolwitje

Het Koolwitje leeft 3 generaties en soms zelfs 4. De eerste generaties is actief tussen eind april en eind juni, de tweede en derde generaties leven vanaf eind juni tot eind september. Een grote populatie piek vindt plaats tussen 10 juli en 20 augustus, dan is de kans op schade door het koolwitje ook het grootst.

De vlinder legt per keer 20 tot 100 eitjes aan de onderkant van een koolblad en kan in haar leven tot 600 eitjes leggen. Na 10 dagen komen de eitjes uit en vervellen de rupsen 4 keer voordat ze de volwassenlengte van 4 cm bereikt hebben. De rupsen kunnen per dag 2 maal hun lichaamsgewicht eten. Dit maakt het dat kooltelers zo op hun hoede zijn voor de koolrups. In een korte tijd kan een populatie rupsen grote delen van een koolgewas op eten.

‘Rupsen kunnen per dag 2 maal hun lichaamsgewicht eten’

Rups van het Koolwitje

Koolrups

Natuurlijke vijand

De reden dat voornamelijk koolplanten het moeten ontgelden, is dat de rupsen zwavel uit de koolplanten onttrekken. Dit maakt ze voor roofdieren onaantrekkelijk en oneetbaar. De sluipwesp Apanteles glomeratus kan als natuurlijke vijand van de koolrups worden gezien. Er kunnen zich wel 15-50 larven in één rups ontwikkelen. De larf van de sluipwesp eet van de koolrups, waardoor de rups uiteindelijk sterft.

De rups voedt zich vooral met de buitenste koolbladeren, enkel de nerven van het blad blijven over. Daarnaast bevuilen de rupsen het koolgewas met hun uitwerpselen. Dit maakt het product in de ergste gevallen niet verkoopbaar.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.