Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand oktober, wants

30-09-2019

Wantsen

Wantsen zijn zeer talrijk in soorten. Oppervlakkig gezien lijken wantsen op kevers maar waar wantsen voorvleugels hebben, die deels verhard en deels vliezig zijn hebben kevers dat niet. Daarnaast hebben kevers bijtende monddelen, terwijl wantsen een zuigsnuit hebben. Wantsen treffen we zowel op het land als in het water. Denk bijvoorbeeld aan de bekende schaatsenrijder, een wants die zich op het oppervlak van het water voortbeweegt. Diverse soorten wantsen zijn rovers van andere insecten en vervullen op die manier een belangrijke rol in ecosystemen. Andere soorten leven van schimmels, plantensappen of de sappen van zaden. Plantenetende wantsen zuigen voedingsstoffen uit bladeren en groeipunten.

Twee groene stink wantsen

De schildwants veroorzaakt vermvormingen en harde kurkachtige plekken of soms zelfs voor het afstoten van de vrucht

De Schildwants

Misvormde groeipunten zijn het gevolg waardoor wantsen in diverse teelten voor problemen kunnen zorgen. Op dit moment zijn er nogal wat zorgen over de bruingemarmerde schild wants, Halyomorpha halys. Deze uit China, Japan, Korea en Taiwan afkomstige stinkwants is daar een landbouwplaag. Niet alleen in de landbouw wordt deze wants gevreesd. De schildwants zuigt plantensappen van meer dan 50 soorten, waaronder fruitgewassen, groenten en akkerbouwgewassen. Daarbij veroorzaakt hij vervormingen en harde kurkachtige plekken of soms zelfs voor het afstoten van de vrucht. De volwassen insecten leven verscheidenen maanden tot een jaar. Aan het einde van de zomer moeten ze een schuilplaats vinden voor de winter.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.