Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand, spin

Hoe belangrijk zijn spinnen bij het beheersen van insecten?
14-12-2020

Spinnen, de één vindt ze fascinerend, de ander moet er niets van hebben. Aracnofobie, een overmatige angst voor spinnen, is zelfs de meest voorkomende fobie. En zeg nou zelf, hoe reageer jij als je onverwacht een spin tegenkomt?

Huisspin

In Nederland is de grootste spin die je kan tegenkomen de grote huisspin. Met poten tot wel 7cm lang is hij dan ook een indrukwekkende en een beetje on-Nederlandse verschijning. Net als een mijt heeft een spin acht poten, dat betekent dat een spin dus geen insect is, deze hebben namelijk zes poten.

Om niet als een held op sokken te worden afgeschilderd na een ijzige gil bij het zien van een spin, kun je altijd nog zeggen dat de gil diende om de spin af te schrikken. Echt horen doet een spin eigenlijk niet, maar door middel van de haren op zijn poten kan hij vibraties opvangen tot een afstand van wel 5 meter. Gillen als je oog in oog staat met een spin kan dus wel degelijk effect hebben, denk alleen een beetje om de buren.

Spin

Spinnen zijn belangrijke bondgenoten in het bereiken van een natuurlijk evenwicht

Hoe nuttig zijn spinnen eigenlijk?

Ze zeggen van wel en dat klopt ook wel, laten we maar eens wat gaan rekenen. Het gezamenlijke gewicht van alle spinnen in de hele wereld is ongeveer 27 miljoen ton. Dat is 27.000.000.000 kg. Dat zijn heel wat kilo’s aan spinnen. Die beesten moeten allemaal eten, ga er maar aan staan. Wat eten ze en hoeveel wel niet? Het menu bestaat voor 90% uit insecten en springstaarten. Hoeveel hebben ze daar dan van nodig?

Een nieuwe studie in het tijdschrift Science of Nature laat zien dat spinnen tussen de 440 miljoen ton en de 880 miljoen ton aan insecten eten. Dat is tussen de 440.000.000.000 en 880.000.000.000 kg! Hoezo nuttig! Hoe vergelijkt dat zich tot wat u en ik eten? De mens eet in totaal wereldwijd ongeveer 400 miljoen ton aan vlees en vis, de spin wint het dus. Spinnen eten ongeveer net zoveel als alle walvissen in de wereld samen eten.

Deze schattingen maken één ding zeker duidelijk, en dat is de belangrijke rol die de spin heeft in natuurlijke en semi-natuurlijke omgevingen en het beheersen van allerlei insecten. Volgens de onderzoekers planten veel economisch belangrijke plagen en ziektedragers zich voort in bos- en grasland vegetaties. Spinnen zijn dus belangrijke bondgenoten in het bereiken van een natuurlijk evenwicht.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.