Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand augustus, Emelt

02-02-2020

Emelten

Eiafzetting langpootmug

Het is augustus en dat betekent dat de langpootmug, Tipula paludosa weer haar eieren gaat afzetten. Alhoewel er meerdere soorten langpootmuggen in Nederland actief zijn is het vooral de Tipula paludosa die de meeste aandacht krijgt. Langpootmuggen leggen hun eieren in holten en spleten in de grond. De pootloze larve, de zogenaamde emelt, komen 1 a 2 weken later uit. Emelten komen vooral op gescheurd grasland voor en veroorzaken schade aan de grasmat. De larve die eerst wit van kleur is, verandert met het ouder worden naar grijsbruin. Ze kunnen een lengte bereiken van 2 tot wel 5 cm. Grondsoorten zijn niet zo zeer een beperkende factor, droogte daarentegen wel. Voor de eiafzetting is het nodig dat de bodem voldoende vochtig is.

Emelt op gras

Volwassen emelt

Na 1 à 2 weken komen de emelten uit

De langpootmug kan per generatie enorm veel eitjes afleggen. Na 1 à 2 weken komen die uit, op dat moment zijn de emelten het kwetsbaarst. Doordat de langpootmug zo veel eitjes afzet kan er onverwachts in een korte periode een grote populatie met emelten ontstaan.

Schade voornamelijk op grasland

De meeste schade openbaart zich na de winterrust, van half maart tot eind mei. Schade van de emelt tref je vooral aan op grasland, sportvelden en gazons, maar komt ook voor op gewassen die op gescheurd grasland worden verbouwd. Afgelopen jaar hebben we ook veel meldingen ontvangen van vraatschade in maïs percelen. De jonge larve eet in eerste instantie organische stof, later doet hij zich te goed aan de grasplant. In de zomer doet de emelt niet veel, dan is het tijd voor zijn zomerslaap. Vanaf eind juli/begin augustus begint de cyclus weer opnieuw.

Heeft u last van emelten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.