Pireco Gezonde Groei

Marco van Gurp aan het woord over bodemgezondheid (Deel I)

Bodemgezondheid vanuit het perspectief van verhoudingen, door Marco van Gurp bodemspecialist bij Soil Services
04-03-2020

Verhoudingen zijn een wezenlijk onderdeel in de gezondheid van de bodem. Net zoals verhoudingen in voedsel voor de mens van belang zijn (denk aan de schijf van 5) of verhoudingen in het rantsoen van koeien (kali hoog magnesium laag = kopziekte), zo is dat ook in de bodem. De bodem is het grootste levende organisme van de blauwe planeet. Als het dus een levend organisme is dan spelen daar ook de zelfde voorwaarden als in alle andere levende wezens. Weerbaarheid van een gewas begint om die reden dan ook met de juiste verhoudingen in de bodem.

Kinsey-Albrecht Bodemanalyse

Iemand die daar 100 jaar geleden al mee bezig was en heel veel onderzoek naar heeft gedaan is Dr William Albrecht. Albrecht was een microbioloog en deed veel onderzoek naar de relatie tussen bodemgezondheid en diergezondheid. Hij bewees dat elke grond op deze aarde een optimale verhouding van mineralen dient te bevatten voor een gezonde plantengroei.

Neal Kinsey, een van zijn laatste leerlingen, heeft zijn werk de laatste 50 jaar wereldwijd voortgezet en hier zeer veel praktische ervaringen aan toegevoegd. De Kinsey-Albrecht Bodemanalyse wordt vandaag de dag ook in Nederland aangeboden door Soil Services Int. waarmee Pireco samenwerkt, en geeft vele nieuwe inzichten en resultaten die bijdragen aan de oplossingen voor veel hedendaagse (bodem gebonden) problemen in de landbouw.

Soil Service Int.

De Kinsey-Albrecht Bodemanalyse wordt vandaag de dag ook in Nederland aangeboden door Soil Services Int. waarmee Pireco samenwerkt

Weerbaarheid

De juiste verhoudingen in de bodem resulteren in een sterke bodemweerbaarheid. Deze bodem kenmerkt zich door een stabiel bodemleven en gezonde gewassen. Het gevolg is dat gewassen minder gevoelig zijn voor biotische en a-biotische stress, veroorzaakt door allerlei omstandigheden die wij zelf soms wel en soms niet in de hand hebben. Factoren zoals het vochtregulerende vermogen van de bodem zijn het gevolg van de verhoudingen aan poriën in de bodem.

Foto aardappel afb 1 goed/ afb 2. rizoctoniaVanuit de Kinsey-Albrecht bodemanalyses kijken we allereerst naar de Calcium/Magnesium verhouding. Is deze niet op orde dan is dat het eerste wat noodzakelijk is. Herstel van deze verhoudingen levert een betere verhouding in poriën volume. Daardoor ontstaat er ruimte voor lucht in de bodem. Het gevolg is de weerbaarheid van de bodem tegen allerlei factoren die toeneemt. Dit wordt in gewassen zichtbaar door afnemende ziekte druk. De afbeelding toont het effect op Rhizoctonia van het Soil Services programma (afb. 1) naast het traditionele systeem (afb.2)

Vraag ons naar de mogelijkheden

In zowel de open teelten in de land- en tuinbouw als mede in de kassen met potgronden en substraten is er inmiddels ervaring opgebouwd in het werken en bijsturen van de optimale verhoudingen als basis. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Verder lezen met deel 2? Klik hier.

Verder lezen met deel 3? Klik hier.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.