Pireco Gezonde Groei

Pireco ritnaalden special (Pireco dealer aan het woord)

Hoe kijkt Wilbert Willems van Willems Balgoy naar de Pireco producten?
23-03-2020

Wilbert Willems is eigenaar en adviseur bij Willems Balgoy Gewasbescherming gevestigd in Balgoy (Gelderland). Het familiebedrijf, dat in 1940 door Wim Willems is opgericht als een loonspuitbedrijf, levert tegenwoordig een totaalpakket aan gewasbescherming, meststoffen en zaaizaden aan de land- en tuinbouw.

De sector is in een rap tempo aan het veranderen

Volgens Wilbert is er de afgelopen jaren veel aan het veranderen in de sector. Een aantal jaar geleden losten we problemen nog standaard op door specifiek gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Nu draaien we het om, we denken nu meer oplossingsgericht. We kiezen voor het juiste zaaizaad, een passende bemesting en waar het nodig is springen we bij met middelen. Waar we vroeger alleen maar stuurden met chemie, kunnen we dat nu met veel meer parameters.

De natuurlijke producten van Pireco passen goed bij die nieuwe manier van denken. Ze zijn er eigenlijk op het juiste moment, waren de middelen 20 jaar geleden op de markt gekomen dan hadden ze geen kans gehad. Toen was de markt er nog niet naar, nu wel. De laatste jaren zie je de markt en de denkwijze van mensen veranderen.

Pireco producten moet je leren gebruiken

Tercol toepassen in mais levert mooie resultaten

Afgelopen jaar hebben we bij een aantal maistelers tijdens het zaaien 10 liter per hectare Tercol vloeibaar toegepast. Vanaf het begin van de groei heeft het behandelde deel een groeivoorsprong gehad op het niet behandelde deel. Tijdens het hakselen resulteerde dit ook in een forse toename van de opbrengst. Waar we afgelopen jaar door de aanwezigheid van ritnaalden en/of  hitte stress vaak mindere percelen tegen kwamen, zien we dat de behandelde percelen met Tercol het wel goed deden.

Een nadeel aan deze manier van behandelen is dat loonwerkers niet altijd over de machines beschikken om de producten bij het zaaien toe te passen. Twee loonwerkers waar wij momenteel aan adviseren hebben daar nu de mogelijkheid voor.

We adviseren Pireco producten in meerdere gewassen

Het gebruik van Tercol  in mais is niet het enige Pireco product dat we adviseren. Dat doen we ook met verschillende producten in aardappelen, aardbeien, bieten, grasland en aan hoveniersbedrijven. Zo adviseren we Herfosec en Herfomyc in de aardbeien en bij de aanwezigheid van engerlingen in grasland adviseren we ook om Tercol toe te passen. In granen adviseren wij Pireco overigens niet. Vanwege de hoge arbeidsintensiteit en prijstechnisch loont het momenteel nog niet om daar de producten in te gebruiken.

Timing is belangrijk

Om gewassen weerbaar te maken tijdens de droge en warme periode van afgelopen seizoen adviseerden wij verschillende telers om Stimuter te gebruiken. We hadden verwacht dat hierdoor de ontstane stress bij de gewassen af zou nemen. Dit leverde echter niet helemaal het gewenste resultaat op. Binnenkort gaan we met adviseurs van Pireco in gesprek om te kijken in welke groeifase we Stimuter moeten inzetten, zodat het product wel goed aanslaat.

De producten moet je leren gebruiken

Door de afgelopen jaren heen hebben we meerdere dingen geleerd over het toepassen van Pireco producten. Omdat je de producten preventief gebruikt moet je als het ware een vooruitziende blik hebben. We kijken tijdig wat er eventueel met het perceel aan de hand kan zijn. Heb je het jaar ervoor gemerkt dat je last had van ritnaalden, dan is een behandeling van Tercol tijden het zaaien noodzakelijk. Gebruik je het middel te laat, dan is het kwaad al geschied en wordt het lastig om het probleem aan te pakken.

Daarnaast is het ‘trainen’ van onze klanten ook een belangrijk aspect. Mensen moeten de resultaten zien en de ‘nieuwe’ manier van denken gaan snappen. 3 Jaar geleden had ik een klant, die last had van engerlingen in zijn grasland. Hij vertelde mij dat de behandeling met Tercol niet gewerkt had. We hebben toen samen een aantal gaten in het grasland gegraven om de engerlingen te tellen. Per gat vonden we 3 engerlingen in vergelijking met 20 voor de behandeling. De engerlingen waren niet volledig weg, maar een vermindering van 17 larven is een goed resultaat. Door op deze manier samen met je klanten naar het probleem te kijken wek je vertrouwen en leer je ze over de werkwijze van de Pireco producten.

De toekomst van Pireco

Ik denk dat Pireco voor een deel de gaten op kan vangen die door het wegvallen van de chemie ontstaan. We zullen echter wel wat chemie achter de hand moeten houden om zo waar het nodig is bij te kunnen sturen in de gewassen. Zeker als de Plant PlanetProof (PPP) er komt, dan moet het aantal kilo’s gewasbescherming per hectare naar beneden en dan komt er meer ruimte voor biologische producten.

Meer weten? Neem contact op met Pireco of Willems Balgoy.

Vraatschade ritnaalden mais
Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.