Pireco Gezonde Groei

Pireco ritnaalden special (loonwerker aan het woord)

Hoe kijkt Willem Gerrits van loon- en grondverzetbedrijf Gerrits naar het gebruik van Pireco producten?
23-03-2020

Willem Gerrits uit Overasselt (Gelderland) heeft vorig jaar voor het eerst met Pireco producten gewerkt. Als zzp’er heeft hij de afgelopen jaren bij verschillende veehouders loonwerk uitgevoerd. Tijdens het mais zaaien had hij bij een aantal percelen Tercol vloeibaar toegepast om zo de werking van het product te testen.

De focus ligt op mais en gras

Doordat het bedrijf zich focust op de veehouderij zijn de gras- en maisteelten belangrijk voor het bedrijf. In de maisteelt zijn ritnaalden, bij veel bedrijven in de buurt van Overasselt, een groot probleem. De ritnaalden eten van de wortels van de maisplant waardoor de planten niet optimaal groeit of afsterft. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat de percelen overgezaaid moeten worden.

Tijdens het zaaien Tercol vloeibaar toevoegen

Willem heeft met zijn zaaicombinatie (zie foto) de mogelijkheid om vloeistoffen toe te voegen bij het zaaien van mais. Hij heeft hiermee een aantal proeven uitgevoerd waarbij hij delen van het perceel behandeld heeft met Tercol vloeibaar. Om zo de invloed van het middel te zien op de opbouw van de weerbaarheid van de plant bij abiotische stress en de aanwezigheid van ritnaalden.

Mais zaaicombinaat Willem Gerrits 2019-2020

Vanaf het begin tot aan het eind waren de verschillen in groei duidelijk zichtbaar

Per hectare 3 ton kolven meer geoogst

Bij een niet behandeld perceel werd het naar een aantal weken duidelijk dat er ritnaalden aanwezig waren. De schade was zo groot dat het blok in juni is overgezaaid. Bij een deel van het perceel is toen 10 liter per hectare Tercol vloeibaar toegevoegd. Vanaf het begin tot aan het eind waren de verschillen in groei duidelijk zichtbaar. Ondanks het late overzaaien is er een prachtig perceel geoogst. Bij een door Willem uitgevoerde proef werd zelfs een toename van 3 ton aan kolven per hectare behaald.

  • Foto 1: de rechter twee planten zijn behandelt met Tercol vloeibaar
  • Foto 2: de linker helft van het perceel is behandelt met Tercol vloeibaar

Naast de effectieve werking op ritnaalden zagen we ook dat de maisplanten weerbaarder waren tegen hitte- en droogte stress. Doordat het gewas snel dicht groeit droogt de bodem minder snel uit. Daarnaast was er bij de behandelde planten vanaf het begin een betere wortelontwikkeling zichtbaar waardoor water en voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Volgend jaar het product vaker gebruiken

 

Afgelopen jaar hebben we bij een paar percelen op lichte grond Tercol toegepast. Dit jaar willen we het product bij meerdere klanten toepassen en gaan we ook een aantal proeven, met Tercol, doen op zwaardere gronden. We zijn benieuwd of het effect daar ook goed werkt. Voor aankomend jaar denken we er ook over na om de gras zaaicombinatie aan te passen, zodat we bij de aanwezigheid van ritnaalden in gras ook Tercol kunnen toepassen.

De klant moet zien wat het product oplevert

Aangezien ik het product pas vorig jaar ben gaan gebruiken heb ik nog geen negatieve ervaringen met Tercol. Zelf heb ik het idee dat het verschil minder groot is wanneer de kwaliteit van de grond, het bodemleven en de waterhuishouding op orde zijn. Verschillen zijn dan minder goed waarneembaar omdat de basis beter is. In eerste instantie merk ik wel dat de prijs voor klanten een drempel kan zijn waardoor ze terughoudend zijn. Wanneer ze zien wat het oplevert is dat anders.

De toekomst van Pireco

In de toekomst zullen we moeten veranderen en gaan daardoor meer richting het gebruik van biologische middelen. De chemie zal steeds verder verdwijnen, al verwacht ik dat het nooit helemaal weg zal gaan. Er zullen goede biologische alternatieven voor de chemische producten moeten komen, zodat de ontstane gaten opgevangen kunnen worden. En als ze er zijn, waarom zou ik ze dan niet gebruiken?

Meer weten? Neem contact op met Pireco

Ritnaalden in mais
Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.