Pireco Gezonde Groei

Plantintelligentie

29-08-2019

Zijn planten net zo berekenend in het veilig stellen van voedsel als dieren?

Lange tijd geloofden wetenschappers dat plantenwortels passief exudaten uitscheiden. Maar zoals blijkt, zijn planten net zo berekenend als dieren in het veilig stellen van de middelen die ze nodig hebben om te overleven. Noem het plantenintelligentie. Noodzakelijke voedingsstoffen voor een plant zijn niet altijd direct beschikbaar in een vorm die door de plant op te nemen is. Hoe lost de plant dit op?

Wat is de rol van microben bij het creëren van voedingstoffen voor planten?

Boemenmengsel

Bloemenmengsel

De plant trekt specifieke microben aan die genetisch zo zijn geprogrammeerd dat ze de voedingsstof voor de plant beschikbaar maken. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat is nog niet geheel bekend, maar het gaat ongeveer op de volgende manier: via zijn exudaten zendt de plant een chemisch signaal uit dat het een bepaalde voedingsstof nodig heeft, bijvoorbeeld fosfaat. De microben die op dit signaal zijn afgestemd reageren hierop. In ruil voor exudaten van de plant stellen zij de voedingstoffen beschikbaar. Voor elke voedingsstof die het nodig heeft kan het een ander signaal uitzenden, met een specifieke reactie van de microben die daar weer op reageren. Ook kan de plant ‘spelen’ met de pH. Door de pH rond de wortel te verlagen kan er ijzer beschikbaar worden gemaakt die anders niet op te nemen zou zijn.

‘Planten zijn net zo berekenend als dieren in het veilig stellen van de middelen die ze nodig hebben om te overleven’

Stikstof kan het proces van communicatie tussen planten en microben verstoren!

Volgens Dr. Christine Jones kan het geven van te veel stikstof dit proces van communicatie tussen planten en microben verstoren. De planten en microben zullen de stikstof onafhankelijk van elkaar gebruiken, waardoor de vitale onderlinge samenwerkingsverbanden worden vertraagd. Later in het groeiseizoen, wanneer de plant de microben nodig heeft om cruciale voedingsstoffen te leveren, zal de plant niet in staat zijn de microben te bereiken. Dit leidt tot lagere opbrengsten. Meer lezen over het effect van stikstof op planten?

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.