Banner Pireco

Voorkom vraatschade, behandel nu!

Schade in het voorjaar weilanden en gewassen ontstaat rond september
30-09-2020

Vraatschade veroorzaakt door emelten is een steeds groter probleem aan het worden in de akkerbouw en veehouderij. Het schadebeeld openbaart zich in het vroege voorjaar, als je dan nog wat aan de emelt wilt doen ben je vaak te laat. Om in het voorjaar niet tegen onverwachte problemen aan te lopen is nu het moment om gewassen en weilanden weerbaar te maken met Tercol (toepassingsschema onder aan het artikel).

Levenscyclus emelt

Rond augustus en september zet een langpootmug haar eitjes af in vochtig grasland. De 3 tot 4 cm grijze larven (emelten) die uit de eitjes komen leven in eerste instantie van humusresten in de grond. Naarmate de buitentemperatuur begint te dalen trekt de emelt de grond in om vervolgens rond maart/april weer naar het oppervlak te trekken. Vanaf dat moment ontstaat de grootste schade doordat de larve van grassen en plantenstengels begint te eten.

De emelt komt vanaf september uit het ei en op dat moment is de larve het kwetsbaarst

Door Tercol nu en vanaf eind maart preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van planten en grassen. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door emelten voorkomen en beheersbaar worden.

Toepassing Tercol:

Klik hier voor het orginele artikel op Akkerwijzer.nl

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.