Toepassingen

Bodemaaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes, vaak niet meer dan 0,5-1 mm lang, die in een grote verscheidenheid voorkomen in zowel bodem- als watermilieus. In de bodem kan hun dichtheid variëren van 2 tot 20 miljoen individuen per vierkante meter. Een groot deel van deze aaltjes leeft op de wortels van planten en kunnen zodoende flinke schade teweegbrengen binnen de land- en tuinbouw. In het algemeen zijn aaltjes zwakte parasieten, die verregaande verzwakking, vergroeiing en bladafsterving veroorzaken. Dit wordt ook wel ´moeheid´ genoemd. Juist die planten (rozen staan er bekend om) en bomen die minder vitaal zijn kunnen hierdoor de genadeklap krijgen.
De ergste vormen leven ondergronds. ´Slapende´ planten tijdens het zomerseizoen en/of een vergroting van de wortelgroei (wortelbaard) zijn de eerste aanwijzingen voor cysteaaltjes.

Wortelknobbelaaltje

Het wortelknobbelaaltje veroorzaakt wortelknobbels en wortelrot. Dit aaltje komt ook voor bij de teelt van tomaat, sla, komkommer, paprika en aubergine. Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.

 

Aardappelcystenaaltje

Het aardappelcystenaaltje treft men aan bij aardappel, aubergine en tomaat. Bij aardappels veroorzaakt dit de bekende ´aardappelmoeheid´. De aaltjes penetreren de wortel van de aardappelplant en eten de voedingsstoffen van de plant op, waardoor de aardappelplant niet verder kan groeien en/of afsterft. Het achterlijf van het vrouwtje blijft buiten de wortel steken en zet uit. Als het vrouwtjesaaltje sterft, bevinden zich in het achterlijf ongeveer 200 eitjes. Het achterlijf met de eitjes wordt ook wel een cyste genoemd. Deze cysten blijven na de oogst achter in de grond en kunnen opnieuw schade veroorzaken in volgende aardappelteelten.

Stengelaaltje

Het stengelaaltje tast heel veel planten aan. In de akkerbouw zijn onder andere het aardappel-, luzerne-, rogge- en uienstengelaaltje lastige aaltjes. Stengelaaltjes komen voornamelijk op kleigrond voor. Ze veroorzaken veelal misvormingen van diverse plantendelen, soms gevolgd door rotting ten gevolge van een secundaire schimmelaantasting. Ziekten die door het stengelaaltje worden veroorzaakt zijn onder meer reup bij rogge en kroef of bolbroek bij uien. Bij lage dichtheden kunnen ze al schadelijk zijn. Verspreiding vindt plaats met zaden, bollen, knollen en wortelstokken. Door een hoge droogteresistentie kunnen stengelaaltjes langdurig in                                    de grond overleven.

Maiswortelknobbelaaltjes

Maiswortelknobbelaaltjes veroorzaken kleine knobbeltjes op de wortels en knollen van verschillende gewassen. De schade bestaat vooral uit een product met een mindere kwaliteit.

 

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.