Pireco Gezonde Groei

Toepassingen

Droogtestress

Een van de droogste jaren ooit!

2018 behoort tot de top 5% van droogste jaren. Niet alleen viel er lange tijd geen neerslag, maar de lucht was ook nog erg droog waardoor verdamping makkelijker optreedt en de plant in een situatie terechtkomt die ‘stressvol’ genoemd kan worden. De plant sluit zijn huidmondjes om waterverlies tegen te gaan, hierdoor komt er minder CO2 de plant binnen wat zich uit in stilstand in groei. Wat kunt u nu nog doen om dit soort situaties te verbeteren?

STOFWISSELING

Om te begrijpen wat stress voor een plant betekent moeten we iets weten van de stofwisseling van de plant. Planten bouwen van aminozuren eiwitten, elk aminozuur heeft een belangrijke functie voor de plant. Het omzetten van aminozuren naar eiwitten kost een plant veel energie. Wat er echter bij een stresssituatie zoals grote droogte gebeurt, is dat de plant zijn eiwitten afbreekt om die aminozuren terug te winnen die hem door de droogte periode heen helpen. De plant eet zichzelf als het ware op. Onder droge stressvolle omstandigheden kan het product Stimuter van Pireco uitkomst bieden.

STIMUTER

Stimuter bevat een rijke bron plantversterkende elementen, vitaminen en aminozuren, op basis van micro-algen. Microalgen staan aan de basis van het leven. Uit onderzoek blijkt dat microalgensoorten nogal wat stoffen kunnen produceren die de groei van planten bevorderen, denk hierbij aan auxinen, gibberelinen, aminozuren en diverse vitaminen. Daarnaast helpen de vrij opneembare aminozuren uit Stimuter de plant niet alleen te besparen op energie, maar ook voorkomen ze dat de plant zijn eigen eiwitten afbreekt. Dit zijn de momenten waarop Stimuter haar diensten voor de plant kan bewijzen. Diverse proeven in o.a. bieten hebben al laten zien dat de met Stimuter behandelde planten beter bestand bleken tegen droogte, niet slap gingen hangen en de groei erin hielden.


Praktijk: Stimuter toegepast in Suikerbieten

 

                                                     Bij deze praktijkopzet is één perceel twee keer behandeld met 10 liter Stimuter per hectare. Het andere perceel is onbehandeld. Te zien op de bovenstaande afbeeldingen is dat het behandelde gewas (links) veel dichter staat dan het onbehandelde gewas (rechts afgebeeld).

       (Links onbehandeld, rechts twee keer behandeld met Stimuter. Afbeelding genomen op 11-7-2018)

TOEPASSING STIMUTER

Stimuter wordt opgenomen door het blad, op het moment van spuiten in tijden van droogte dient het blad in staat te zijn het middel op te nemen, het moet dus niet slap hangen. Vroeg in de morgen of laat in de avond zal het beste tijdstip zijn.

TOEPASSING

  • 10 L/ha in 250-350 L water
  • Interval 7 dagen

Vraag uw adviseur voor advies op maat. Neem contact met ons op voor vragen over het product of de toepassing. 

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.