Pireco Gezonde Groei

Toepassingen

Bladschimmels en vlekken

Schimmels in Nederland

Doordat Nederland in de zomer vaak te maken heeft met afwisselende periodes tussen warm en vochtig weer is het Nederlandse klimaat de ideale leefomgeving voor schimmels. De hiernavolgende schimmels zijn veelvoorkomende schimmels.

Echte Meeldauw

Deze schimmel is te herkennen door witte poederachtige vlekken op de bladeren welke af te vegen zijn. Dit in tegenstelling tot besmetting door valse meeldauw, die niet af te vegen is. Echte meeldauw komt vooral voor bij warm en vochtig weer. Voedingssappen worden onttrokken uit de plant, waarna de bladeren, scheuten en bloemen worden geremd in hun groei en misvormd raken. Planten en bomen zoals rozen, de Noorse esdoorn en de eik zijn gevoelig voor echte meeldauw.

Valse meeldauw

Valse meeldauw is een schimmel die zich verspreidt door sporen. Deze vorm komt voor aan de onderzijde van het blad en tast het blad van binnenuit aan. Na aantasting ontstaan verkleurde bladeren, die veelal vroegtijdig afvallen. Valse meeldauw kan niet of nauwelijks van het blad afgeveegd worden, in tegenstelling tot echte meeldauw. Dit komt omdat de schimmel deels in het blad zit. De sporen verspreiden zich explosief bij vochtig en warm weer. De schimmel kan overslaan naar andere delen van de plant.

Roest

Roest is een schimmelinfectie die bladeren van bomen, zoals populieren, aantasten. Roest ontstaat vooral bij warm en vochtig weer. De bovenkant van het blad vertoont fijne oranje plekjes. Aan de onderkant van het blad is een fijn oranje poederachtig geheel te zien, welke bruin kleurt in de herfst. Roest zorgt ervoor dat de bladeren voortijdig afvallen. Dit veroorzaakt een remming in de groei van de boom.

Alternaria

Alternaria is een schimmel die zich razendsnel kan uitbreiden, voornamelijk bij tomaten en aardappelen. De agressieve soort is de A. solani, die gezonde planten en ook knollen kan aantasten. Tegelijkertijd produceert de schimmel een giftige stof die het blad vernietigt. A. alternata vertoont ongeveer dezelfde symptomen, maar wordt meer als een zwakteschimmel beschouwd. Dit is een schimmel die planten aantast die al verzwakt zijn door veroudering, virusinfectie of stress. Deze tast alleen beschadigd bladweefsel aan, bijvoorbeeld door een mechanische beschadiging, na een virusinfectie, magnesium of mangaan tekort of bij schade door wind, hagel of droogte.

In twee tot drie weken tijd kan een gewas geheel ten gronde gaan aan Alternaria. De bladeren worden vanaf de rand of vanaf de punt van het blad bruin. Deze verkleuring zet zich naar het midden van het blad voort, met kleine ronde of rondhoekige bruinzwarte vlekken, waarin vaak concentrische ringen te zien zijn. De grootte van de vlekken varieert van enkele millimeters tot 2 centimeter. Er ontwikkelt zich een zwarte, fluweelachtige aanslag op het weefsel. Ook knollen kunnen geïnfecteerd raken. Dit kan herkend worden aan donker gekleurde vlekken met een iets opgeheven hoger gelegen rand. Alternaria en Verticillium of mangaangebrek lijken op elkaar, echter bij Verticillium of mangaangebrek ontbreken de typerende concentrische ringen.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.