Toepassingen

Bodemschimmels

De hiernavolgende bodemschimmels zijn veelvoorkomende schimmels bij planten en bomen. Wanneer er, door een minder vitale bodem en een zwakke weerbaarheid van de boom of plant, sprake is van één van deze schimmels kunt u Mucoter toepassen. Dit product ondersteund het natuurlijk herstellend vermogen van bomen en planten en werkt plantversterkend bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels.

Verticillium (Verwelkingsziekte)

Verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door de Verticillium schimmel. De schimmel komt voor bij loofboomsoorten en kruidachtige planten. Normaal gesproken leeft de schimmel van dood organische afval. Echter kan de schimmel op een gegeven moment de wortel binnendringen en van hieruit zich verspreiden in de plant. De schimmel is een vaatparasiet, die de vaten verstopt waardoor de plant ´verwelkt´. Effecten zijn bij een boom vooral te zien in de kroon. Bladeren verwelken en de zijscheuten sterven af. Alhoewel jonge bomen vaak afsterven, is het bij                                             oudere bomen nog mogelijk deze te herstellen. Zaak is om de boom een ´boost´ te geven en                                       de schimmels aan te pakken.

Pythium

Pythium is een vernietigende wortelparasiet schimmel. Onder gunstige omstandigheden vermeerdert Pythium erg snel. De schimmel berooft de plant van voedsel en laat microscopische sporen achter die de wortels infecteren. Pythium valt meestal zaden en zaailingen aan, die nog maar weinig resistentie hebben tegen ziektes. Grotere planten zijn er meer immuun voor. Die kunnen echter ook aangetast worden. Als de ziekte snel ontdekt wordt kan de plant behandeld en gespaard worden, hoewel de plant definitief in de groei belemmerd zal zijn. Pythium is overal aanwezig, al is een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur tussen de 20-30°C groeibevorderlijk. Pythium is een zwakte pathogeen en zal dus alleen de al wat zwakkere plant aanvallen.

Dollarspot

Op kort gemaaid gras ziet Dollarspot er uit als kleine ronde bruine plekjes, met een gemiddelde diameter van 6 cm². Wanneer de ziekte erger wordt kunnen de plekken groter worden. Vanaf het einde van het voorjaar tot en met het late najaar kan Dollarspot actief zijn, met name bij zeer vochtige omstandigheden. Zeker als de nachten wat kouder zijn en er in de ochtend veel dauw is. De optimale temperatuur voor Dollarspot is tussen 15°C en 30°C. Wanneer het gras niet voldoende stikstof ter beschikking heeft, is het gevoeliger voor deze ziekte. De ziekte heeft vochtige omstandigheden nodig, maar ook op droge grond kan de schimmel toeslaan, bijvoorbeeld door het vocht van dauw. Rooddraad is een schimmel die niet alleen in het najaar voorkomt. Ook in de zomer en het voorjaar is deze schimmel actief. Rooddraad vormt rode pluisjes bovenop het blad. Deze schimmel treedt vaak op bij een tekort aan voeding in de grasmat. Onvoldoende en eenzijdige bemesting stimuleert de vorming van rooddraad.

Witrot-schimmel

De witrot-schimmel oftewel sclerotina is een ernstige bedreiging voor Allium-soorten, zoals ui, zilveruitjes, prei, knoflook en sjalot. De schimmel kan het gehele groeiseizoen uitbreken en manifesteert zich eerst vaak pleksgewijs. Witrot veroorzaakt grote schade. De groei van de schimmel wordt bevorderd door koel en vochtig weer. Witrot openbaart zich in eerste instantie door wegval van kiemplanten. Bij oudere planten verkleuren de bladeren geel, verwelken en sterven af. Op de verrotte wortelbasis is wit pluisachtig schimmelweefsel zichtbaar met daarin kleine ronde zwarte bolletjes, de sclerotiën. Tijdens het oogsten of ruimen van een besmet veld laten deze bolletjes gemakkelijk los. Eenmaal in de bodem kunnen ze tientallen jaren overleven, soms langer dan 25 jaar. Daar kunnen ze weer nieuwe besmettingen veroorzaken wanneer er allium-achtige planten geteeld worden. Overige besmetting kan plaatsvinden via aangetaste planten, geïnfecteerde machines, oogstrestanten op het land en door vogels.

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel (voorheen was de Latijnse naam Fusarium) is een ziekte die zich voornamelijk in het najaar manifesteert. Als de nachten vochtig zijn en de temperatuur  tussen 0 en 10 °C ligt, dan is dat de ideale omstandigheid voor sneeuwschimmel. Uiterlijk ziet de sneeuwschimmel er uit als wit pluis dat op het gras zit, vaak in ronde plekken.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.