Pireco Gezonde Groei

Toepassingen

Ritnaalden in vollegrondteelt

Vraatschade door ritnaalden

Vraatschade door de larven van de ritnaald komt de laatste jaren steeds vaker en heviger voor. In het voorjaar gaan ritnaalden op zoek naar voedsel en veroorzaken daardoor schade aan de gewassen. Door inventarisatie van de ritnaalden kan vastgesteld worden hoe groot de druk is en daarmee kan bepaald worden welke acties er genomen kunnen worden.

De ritnaald of koperworm is de larve van een kever uit de familie van de kniptorren. De kniptor zet in mei tot juni haar eitjes af in grasland, (winter-) graan en dicht onkruid. De larve leven drie à vier jaar in de grond tot de ritnaald verpopt. Deze verpopping vindt plaats in augustus op een diepte van 20 tot 30 centimeter. In het voorjaar worden ritnaalden actief en komen de ritnaalden omhoog. De tot twee centimeter lange larve heeft drie paar poten en leeft niet alleen van dood organisch materiaal maar ze boren zich ook in de wortelhals van de plant, net onder de grond. Jonge planten, onder andere sla, kool, witlof, suikerbieten en mais, gaan hierdoor verwerwelken en sterven uiteindelijk af. Aardappelen en wortelen zijn door boorgangen onverkoopbaar.

Levenscyclus ritnaald 

 

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.