Pireco Gezonde Groei

Toepassingen

Wortelvlieg beheersen

Bedreiging voor het gewas

De aanwezigheid van de wortelvlieg bij wortelteelt is elke teeltseizoen een bedreiging voor het gewas. In het voorjaar komen de wortelvliegen uit de grond en worden actief. De wortelvlieg blijft één van de belangrijkste plagen in de teelt van peen. Door monitoring kunnen populaties gesignaliseerd worden en kunnen wanneer nodig gepaste acties ondernomen worden.

Wortelvlieg (psila rosae)

De wortelvlieg (psila rosae) kan schade veroorzaken in vele soorten schermbloemigen, zoals knolselderij, snijselderij, peterselie en peen. Er zijn twee tot drie vluchten per jaar. De eerste vlucht vindt ongeveer in mei-juni plaats, de tweede vanaf eind juli tot begin september en de derde vlucht vanaf september tot en met november. De levenscyclus van de Wortelvlieg bestaat uit 6 stadia. Namelijk een eistadium, 3 larve stadia, het popstadium en het imago. Ongeveer 1-10 dagen na het ontpoppen zet de wortelvlieg zijn eieren af in of op de grond rondom de voet van de planten. Na het uitkomen van de eieren volgen drie larvale stadia. In de eerste fase tasten de larven de zijwortels aan, in de tweede fase de zijwortels en de penwortel. De larven in fase 3 voeden zich volledig aan de penwortel waarna de larven zich ontpoppen.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.