Pireco Gezonde Groei

Element van de maand, mangaan II

Wat is de invloed van mangaan op ziekten en plagen?
08-04-2021

In deel 1 hebben we het gehad over de vormen waarin mangaan voorkomt en wat dat betekent voor de beschikbaarheid van de plant. In deel 2 willen we onder andere eens kijken wat voor invloed ziekten hebben op de hoeveelheid mangaan in de plant.

Mangaan I nog niet gelezen? Klik door.

Als wij ons een beetje grieperig voelen dan is dat eenvoudig te controleren door onze lichaamstemperatuur op te meten met een thermometer. Bij een plant is dat wat lastiger. Toch heeft men via droge stof analyses het verband weten vast te stellen tussen mangaan in zieke planten en mangaan in gezonde planten. De hoeveelheid mangaan in het zieke weefsel en in het weefsel dichtbij de zieke plek bevat minder mangaan dan in het niet zieke deel van de plant.

Waar schimmels de plant binnen vallen zit minder mangaan in het weefsel. Datzelfde geldt voor aaltjes en bladluizen. Ook die lusten blijkbaar  mangaan, want waar zij bezig zijn geweest zit er ook minder mangaan in de plant.

Mangaan mulderschart

Waar schimmels de plant binnen vallen zit minder mangaan in het weefsel

Kan het toedienen van mangaan zorgen voor minder ziekte?

Is het tegenovergestelde dan ook waar? Kan het geven van mangaan een bijdrage leveren aan minder ziekte? Ja dat kan. Schimmel- en in grote mate bacteriële ziekten worden vaak vermindert met een verhoogde beschikbaarheid aan mangaan. Dan lijkt het logisch om mangaan via de bodem te geven toch? Nou mangaan is geen makkelijk heerschap die zich zo maar laat opnemen door de plant. Want dan komt de zuurstof weer om de hoek kijken. Dan maar via het blad naar binnen, nou ook daar moet je eigenlijk al met een mangaan in chelaat vorm komen om kans te maken binnen te komen, want ook in de lucht zit zuurstof genoeg die maar wat graag in het huwelijksbootje wil stappen met mangaan.

Een tekort zorgt voor een mindere opbrengst

Een tekort aan mangaan heeft in ieder geval een negatieve invloed op de opbrengst, de fotosynthese en ook de wortelgroei. Gek genoeg verandert ook de hoeveelheid oplosbare stikstof en koolhydraten bij te weinig mangaan, je zou zeggen wat hebben die nu met elkaar te maken. Nou de onderlinge verbanden en relaties tussen alle elementen in de bodem en in de plant is verbluffend.

Zo blijft het soms tobben om een evenwicht te handhaven. Want een teveel aan natrium en kalium blokkeert weer mangaan, houdt het dan nooit op?  Nou, nu we het toch over hebben; evenwicht is moeilijk, dat weten we zelf vaak al te goed! Was het niet zo dat moeder altijd zei; overal waar ‘te’ voor staat is niet goed (behalve tevreden misschien?). In de oudheid werd wijn gedronken, dit omdat de kwaliteit van het water veel te wensen overliet. In een oud boek krijgt iemand advies van een vriend om ‘wat wijn’ te drinken vanwege maagproblemen. De wijn doet hier dienst als een soort geneesmiddel. Wat is het verschil tussen ‘wat’ wijn en een ‘vat’ wijn? Slechts één streepje als je het schrijft, maar een wereld van verschil als je het drinkt. Met mangaan is het net zo. Te veel is niet goed en te weinig is niet goed. Tijd voor wat goed nieuws, en wel dat mangaan helpt stikstof de plant binnen te komen, als dat geen goed nieuws is.

En dan is er natuurlijk nog de discussie over glyfosaat..

Discussie? Ja, voor- en tegenstanders zijn aan elkaar gewaagd hierbij. Wat is dan het probleem met glyfosaat? Wel er zijn aanwijzingen dat glyfosaat een negatief effect zou hebben op bepaalde bacteriën. Bacteriën die betrokken zijn bij groeibevordering van vooral wortels. De bacteriën zouden onderdrukt worden door de glyfosaat.. ja ik breng het voorzichtig en don’t shoot the messenger!

Hoe is mangaan daar dan bij betrokken? Wel, mangaan zou worden vastgelegd als gevolg van het gebruik van glyfosaat, waardoor mangaan niet deel kan nemen aan belangrijke enzymen, er minder fotosynthese is en ga zo maar door, u kent het riedeltje inmiddels wel. Is dit dan een losse kreet, hoe serieus moeten we het nemen? Wel, onderzoek heeft laten zien dat Fusarium wortels koloniseert die behandelt zijn met glyfosaat. Fusarium is een mangaan oxidator, u weet wel, hij wil zich verbinden met zuurstof, waardoor de mangaan niet langer beschikbaar is voor de plant. Het mangaan zal dan niet worden opgenomen. Nou ja het laatste woord zal hier nog wel niet over gezegd zijn. Mijn laatste woord wel, het is mooi geweest, we nemen afscheid van mangaan en wensen hem een goede reis naar de plant.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.