Pireco Gezonde Groei

De Grauwe schildwants

25-02-2021

Stel je de volgende situatie eens voor. Je zit rustig op de bank tv te kijken totdat er een nogal paniekerige kreet uit de keuken komt: ‘help er zit hier een eng beest’. Bij inspectie blijkt het ‘enge beest’ de grauwe schildwants te zijn, een wants die in de winter regelmatig wordt aangetroffen in huis om de simpele reden dat hij graag een warm plekje zoekt. Volwassen exemplaren vind je het hele jaar door, nimfen kun je waarnemen van midden juli tot midden augustus.

Rhaphigaster nebulosa, zijn wetenschappelijke naam, zoekt in de winter gewoon een warm plekje om de koudere periode door te komen.

Wat is zijn leefgebied?

Oorspronkelijk kwam deze wants alleen voor in Midden-Europa, maar ja, het klimaat verandert en de mars naar noordelijke streken is ingezet. Gevaarlijk voor de mens is hij niet, drijf je hem in het nauw dan gaat hij wel reageren. Hij doet dat met geur, zeg maar stank. Vaak vind je trouwens meer van deze wantsen in de woning. Hij is namelijk niet egoïstisch en laat door middel van een zogenaamd aggregatie feromoon (een mix van allerlei stofjes) zijn kameraden weten dat hij een goed plekje heeft gevonden om de winter te doorstaan.

De Grauwe schildwants

Hij doet dat met geur, zeg maar stank

Hoe is de schildwants te herkennen? 

Een onderscheidend kenmerk van deze wants is goed te zien aan de antennen, deze zijn zwart geblokt wat op de foto duidelijk te zien is. Ze hebben geen bek maar een zuigsnuit om voedsel op te nemen, met die zuigsnuit neemt hij plantensappen op van diverse bomen en struiken uit verschillende plantenfamilies. Dat maakt hem niet overal even geliefd. Het is waar dat er diverse wantsen zijn die schade kunnen veroorzaken aan bladeren en of vruchten. Met hun speeksel brengen ze gif in de plant met misvormingen van vrucht bloem of blad tot gevolg. Aan de andere kant zijn er juist weer wantsen die ingezet worden als een natuurlijke vijand.

Onze hierboven beschreven vriend eet van twee walletjes. Er zijn namelijk waarnemingen geweest dat deze wants ook de larven van bladhaantjes aanvalt, kijk en dat is nu weer mooi, want bladhaantjes kunnen voor enorme schade zorgen met hun vreterij aan bladeren.

Meer over wantsen? Neem contact op met Ron Ottenhof. 

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.