Pireco Gezonde Groei

Agrowin Kennisbijeenkomsten

Weerbaarheid met Tercol bij ritnaalden
08-10-2021

Op 10, 14 en 16 september stond Pireco met een informatiestand op de kennisbijeenkomsten van Agrowin. We kijken terug op drie geslaagde dagen vol korte presentaties, interessante gesprekken en waardevolle discussies.

Mais en ritnaalden

Vanuit boeren en loonwerkers werd tijdens de Agrowin Kennisbijeenkomsten gesproken over de toenemende druk van onder andere ritnaalden. Ritnaalden komen vaak voor in (oud) grasland en kunnen bij een vervolg teelt, zoals mais voor veel schade zorgen.

Ritnaalden zijn de oranje/bruin gekleurde of koperkleurige larven van de kniptor. In het eerste jaar eten de jonge ritnaalden ,3 tot 4 millimeter lang en wit van kleur, voornamelijk organisch materiaal er is dan bijna geen sprake van vraatschade. Vanaf het tweede jaar ontstaan de problemen. Bij maisplanten ontstaat de schade voornamelijk in de eerste periode van de groei. De aantasting van de ritnaald uit zich in groeibelemmering en uiteindelijk vaak tot het wegvallen van de plant.

Agrowin-Pireco

Granulaat tijdens het zaaien opvolgen met een blokbespuiting geeft optimaal resultaat

Monitoren

‘Voorkomen is beter dan genezen’, dat is de boodschap waar Yvo Kouwenhoven tijdens de presentaties de nadruk op legde. Ongeveer vanaf augustus tot oktober zijn ritnaalden actief in de bovenlaag van de grond. Door te monitoren is het mogelijk om eventuele problemen voor volgend jaar te ondervangen. Monitoren kan eenvoudig uitgevoerd worden door bijvoorbeeld ritnaaldenkokers te plaatsen of doormiddel van een spade de grond van het beoogde perceel te controleren op ritnaalden. Mochten ritnaalden gesignaleerd worden, dan is de kans groot dat de druk van ritnaalden het komende seizoen hoog is.

Preventief

Om de groei van mais te stimuleren en weerbaarder te maken voor bodeminsecten kan een toepassing met Tercol uitgevoerd worden. Tijdens het zaaien starten met granulaat (20 kg/h) en na opkomst een blokbespuiting (10 l/ha) uitvoeren geeft een optimaal resultaat. Tercol maakt de plant enerzijds vitaler en weerbaarder, anderzijds zorgt het product er indirect voor dat aantasting van ritnaalden aan maisplanten voorkomen kan worden.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Yvo Kouwenhoven.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.