Banner Pireco

Stimuter bevordert het herstel van je gewas

Planten hebben veel last van abiotische stress
14-05-2020

Het is momenteel geen pretje om een jonge plant te zijn. Het groeiseizoen was nog maar net begonnen of de gewassen hadden al snel veel te lijden van het extreme weer waaronder droogte, een geselende wind en grote temperatuurverschillen. Dit is de zogenaamde abiotische stress.

Droogte zorgde voor problemen

De droogte zorgde op sommige gronden voor grote harde kluiten waar meer grondbewerking voor nodig was, op andere gronden zorgde de droogte voor enorme stofstormen, waar kostbare humusdeeltjes werden weggeblazen.

Deze abiotische stress factoren zorgen ervoor dat de gewassen het moeilijk hebben, met slechte weggroei en ontwikkeling tot gevolg. De weggroei is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een sterk en gezond wortelgestel, welke een belangrijke bijdrage levert aan een weerbare plant.

Wortelgroei

Het toepassen van Stimuter voor en vooral na extreme weersomstandigheden helpt de plant dan ook bij zijn herstel.

Hoe kunnen we een plant door stressvolle periodes heen helpen?

Wat gebeurt er in een plant bij stress? Kort gezegd breekt hij de uit aminozuren opgebouwde eiwitten af. Waarom? Sommige afzonderlijke aminozuren helpen hem namelijk aan stresssituaties zoals droogte het hoofd te bieden. Zolang aminozuren onderdeel zijn van het eiwit, zijn ze voor de specifieke stress omstandigheid niet functioneel, daarom breekt de plant het eiwit af. Hierdoor krijgt hij de beschikking  over die aminozuren die hem zullen helpen de omstandigheden te doorstaan.

Het zal duidelijk zijn dat dit proces veel energie kost. Het op het juiste moment verschaffen van de biostimulant Stimuter van Pireco is dan ook een energiebesparende maatregel die makkelijk is toe te passen door middel van een bladbespuiting.

Stimuter toepassen bij extreme weersomstandigheden

Stimuter bevat wel 20 verschillende aminozuren. Zes daarvan helpen een plant tijdens stresssituaties zoals droogte en temperatuurverschillen. Eén van deze aminozuren is proline. Proline zorgt voor sterke celwanden en weerstand onder abiotische stress omstandigheden. Het toepassen van Stimuter voor en vooral na extreme weersomstandigheden zoals we die op dit moment ervaren, helpt de plant dan ook bij zijn herstel.

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.