Pireco Gezonde Groei

Hoe kunnen we beter omgaan met extreme hitte en droogte?

01-08-2019

Extreem hete en droge zomers

Neerslagtekort

Neerslagtekort in Nederland in 2019 (bron KNMI)

Bron: KNMI

De afgelopen twee jaar hebben we veel last gehad van aanhoudende droogte en perioden van extreme hitte. Ondanks dat er af en toe pleksgewijs grote hoeveelheden neerslag valt is het landelijke neerslagtekort bepaalt op 180 mm. In vergelijking met het droge jaar van 2018 ligt het neerslagtekort bijna 100 mm lager. Ondanks dat er dit jaar meer water is gevallen lijkt het dat de gewassen het dit jaar nog zwaarder hebben.

Tijdens het voorgaande groeiseizoen hebben de gewassen in de begin fase de volledige beschikking gehad over water. Dit jaar hebben we steeds achter de feiten aan gelopen, omdat het neerslagtekort van 2018 nooit is bijgevuld. De gewassen hebben zich door een gebrek aan water niet volledig kunnen ontwikkelen.

Droogtestress

Daarnaast zorgt de extreme hitte ervoor dat de plant nog verder in de stress schiet. Tijdens periodes van extreme hitte sluit de plant zijn huidmondjes om waterverlies tegen te gaan. Hierdoor komt er minder CO2 de plant binnen wat zich uit in stilstand in groei. Wat kunt u nu nog doen om de situatie te verbeteren?

Stofwisseling

Om te begrijpen wat stress voor een plant betekent moeten we iets weten van de stofwisseling van de plant. Planten bouwen van aminozuren eiwitten, elk aminozuur heeft een belangrijke functie voor de plant. Het omzetten van aminozuren naar eiwitten kost een plant veel energie. Wat er echter bij een stresssituatie zoals grote droogte gebeurt, is dat de plant zijn eiwitten afbreekt om die aminozuren terug te winnen die hem door de droogte periode heen helpen. De plant eet zichzelf als het ware op. Onder de huidige droge stressvolle omstandigheden kan het product Stimuter van Pireco uitkomst bieden.

De teelt voor volgend jaar begint vandaag!

Groenbemesters inzetten is een beproefde methode om onder andere de structuur van de bodem te verbeteren en het organische stof gehalte te verhogen. Het verbeteren van de bodemstructuur heeft weer invloed op de waterhuishouding van de bodem. Het belang van een goede waterhuishouding van de bodem, zal na de afgelopen jaren van aanhoudende droogte duidelijk zijn. Om het gehalte aan voedingstoffen in de bodem voor het volgende jaar te vergroten is een goede start en doorgroei van de groenbemester van groot belang. Met Statera zorgt u voor deze zo belangrijke start, juist tijdens abiotische stress omstandigheden. Statera bevat actieve ingrediƫnten van natuurlijke oorsprong, die de belangrijkste fysiologische processen van de bodem en de plant stimuleren en tegelijkertijd de groei en productiviteit bevorderen.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.