Tel: +31 (0)320 233 572
Pireco Gezonde Groei

Monitoring en beheersing van de wortelvlieg

26-01-2018

De aanwezigheid van de wortelvlieg bij wortelteelt is elke teeltseizoen een bedreiging voor het gewas. Nu het voorjaar is begonnen komen de wortelvliegen uit de grond en worden actief. De wortelvlieg blijft één van de belangrijkste plagen in de teelt van peen. Door monitoring kunnen populaties gesignaliseerd worden en kunnen wanneer nodig gepaste acties ondernomen worden.

De wortelvlieg (psila rosae) kan schade veroorzaken in vele soorten schermbloemigen, zoals knolselderij, snijselderij, peterselie en peen. Er zijn twee tot drie vluchten per jaar. De eerste vlucht vindt plaats ongeveer in mei-juni, de tweede vanaf eind juli tot begin september en de derde vlucht vanaf september tot en met november. De levencycles van de Wortelvlieg bestaat uit 6 stadia. Namelijk een eistadium, 3 larve stadia, het popstadium en het imago. Na ongeveer 1-10 dagen na het ontpoppen zet de wortelvlieg zijn eieren af in of op de grond rondom de voet van de waardeplanten. Na het uitkomen van de eieren volgen drie larvale stadia. In de eerste fase tasten de larven de zijwortels aan, in de tweede fase de zijwortels en de penwortel. De larven in fase 3 voeden zich volledig aan de penwortel waarna de larven zich ontpoppen.

Monitoring van de wortelvlieg

Een van de mogelijkheden om schade van de wortelvlieg te voorkomen is monitoring. Dit gebeurt met behulp van gele plakvallen.      

De wortelvliegen worden aangetrokken door de gele kleur. Wekelijks worden de vallen per perceel verwisseld en gecontroleerd op de aanwezigheid van wortelvliegen. Afhankelijk van het aantal gevangen vliegen kan besloten worden om maatregelen te nemen.Voor meer informatie over monitoring kunt u contact met ons opnemen: Info@pireco.nl – 0320 233 572.

Ter voorkoming en beheersing van de wortelvlieg kan Tercol worden ingezet. Tercol wordt ingezet in gewassen waar er sprake kan zijn van overlastgevende bodeminsecten en hun larven, waaronder de larve van de wortelvlieg. Tercol wordt opgenomen door de wortel van het gewas en door de bodem. Dankzij de aanwezige wortel-stimulerende en gewasverzorgende bestanddelen zullen wortels, bladeren en bodem een verhoogde weerstand en een eigen afweersysteem ontwikkelen. De plant zal niet langer aantrekkelijk zijn voor de larven waardoor de larven, zonder voedsel, in hun ontwikkeling worden geremd. Tercol is verkrijgbaar in vloeibare vorm, korrels of granulaat. Tercol is toegelaten in de biologische teelt.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.