Tel: +31 (0)320 233 572

Preventie ritnaalden in aardappelen

16-04-2018

Vraatschade door de larven van de kniptor komt de laatste jaren steeds vaker en heviger voor. Nu het voorjaar is begonnen gaan ritnaalden (ookwel koperwormen) op zoek naar voedsel en veroorzaken daardoor schade aan verschillende gewassen. Bij de teelt van aardappelen komt de schade vaak voor bij gescheurd grasland, maar ook in andere situaties kan schade optreden. Het schadebeeld toont zich in kleine boorgaatjes in de knollen. Hierdoor kan een partij sterk in waarde afnemen of afgekeurd worden.

De ritnaald of koperworm is de larve van een kever uit de familie van de kniptorren. De kniptor zet in mei tot juni haar eitjes af in grasland, (winter-) graan en dicht onkruid. De larve leven drie à vier jaar in de grond tot de ritnaald verpopt. Deze verpopping vindt plaats in augustus op een diepte van 20 tot 30 centimeter. In het voorjaar worden ritnaalden actief en komen de ritnaalden omhoog. De tot twee centimeter lange larve heeft drie paar poten en leeft niet alleen van dood organisch materiaal maar ze boren zich ook in de wortelhals van de plant, net onder de grond. Aardappelen en wortelen zijn door boorgangen onverkoopbaar.

Levenscyclus ritnaald 

Preventieve behandeling met Tercol

Ter voorkoming en beheersing van schade door ritnaalden kan Tercol worden ingezet. Tercol wordt ingezet in de aardappelteelt en andere gewassen waar er, als gevolg van een verminderde weerstand en onbalans, overlast van ritnaalden voorkomt. Tercol wordt opgenomen door de bodem en de wortels van het gewas. Het product ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen, werkt verzorgend, voedend en plantversterkend bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels. Dankzij de aanwezige wortelstimulerende en gewasverzorgende bestanddelen zullen de planten en de bodem een verhoogde weerstand en een eigen afweersysteem ontwikkelen. Ritnaalden trekken zich terug naar grotere diepte en worden, zonder voedsel, in hun ontwikkeling geremd. Tercol is verkrijgbaar in vloeibare vorm, korrels of granulaat. Lees hier over de resultaten uit een praktijkonderzoek waar Tercol is ingezet.

Behandelingsplan Tercol

Monitoring

Het voorkomen van schade door ritnaalden begint bij monitoring. Pireco heeft voor dit doel een speciale lokbuis ontwikkeld. De lokbuis wordt gevuld met voeding en vulstof. Door de lokbuis te plaatsen op het perceel kan actief worden onderzocht hoe groot de populaties zijn en in welk levensstadium de ritnaalden verkeren. Door deze inventarisatie is het mogelijk de verschillende levensstadia van de ritnaald te behandelen

Behandelingen en doseringen kunnen verschillen per situatie. Vraag uw adviseur voor advies op maat. Neem contact met ons voor vragen over het product of de lokbuis. Lees verder over Tercol.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.