Tel: +31 (0)320 233 572

Preventie Ritnaalden in mais

15-03-2018

Vraatschade door de larven van de kniptor komt de laatste jaren steeds vaker en heviger voor. Nu het voorjaar voor de deur staat gaan ritnaalden op zoek naar voedsel en veroorzaken daardoor schade aan maisplanten.  Door inventarisatie van de ritnaalden kan vastgesteld worden hoe groot de druk is en daarmee kan bepaald worden welke acties er genomen kunnen worden.

De ritnaald of koperworm is de larve van een kever uit de familie van de kniptorren. De kniptor zet in mei tot juni haar eitjes af in grasland, (winter-) graan en dicht onkruid. De larve leven drie à vier jaar in de grond tot de ritnaald verpopt. Deze verpopping vindt plaats in augustus op een diepte van 20 tot 30 centimeter. In het voorjaar worden ritnaalden actief en komen de ritnaalden omhoog. De tot twee centimeter lange larve heeft drie paar poten en leeft niet alleen van dood organisch materiaal maar ze boren zich ook in de wortelhals van de plant, net onder de grond. Jonge planten, onder andere sla, kool, witlof, suikerbieten en mais, gaan hierdoor verwerwelken en sterven uiteindelijk af. Aardappelen en wortelen zijn door boorgangen onverkoopbaar.

Levenscyclus ritnaald 

Preventieve behandeling met TERCOL 

Ter voorkoming en beheersing van schade door ritnaalden kan Tercol worden ingezet. Tercol kan ingezet worden in mais en andere gewassen waar er, als gevolg van een verminderde weerstand en onbalans, overlast  van ritnaalden voorkomt. Tercol wordt opgenomen door de bodem en de wortels van het gewas. Het product ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen, werkt verzorgend, voedend en plantversterkend bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels. Dankzij de aanwezige wortelstimulerende- en gewasverzorgende bestanddelen zullen de planten en de bodem een verhoogde weerstand en een eigen afweersysteem ontwikkelen. Ritnaalden trekken zich terug naar grotere diepte en worden, zonder voedsel, in hun ontwikkeling geremd. Tercol is verkrijgbaar in vloeibare vorm, korrels of granulaat. Tercol is toegelaten in de biologische teelt.

Behandelingsplan TERCOL:

Monitoring

Het voorkomen van schade door ritnaalden begint bij monitoring. Pireco heeft voor dit doel een speciale lokbuis ontwikkeld. De lokbuis wordt gevuld met voeding en vulstof. Door de lokbuis te plaatsen op het perceel kan actief worden onderzocht hoe groot de populaties zijn en in welk levensstadium de ritnaalden verkeren. Door deze inventarisatie is het mogelijk de verschillende levensstadia van de ritnaald te behandelen.

Behandelingen en doseringen kunnen verschillen per siuatie. Vraag uw adviseur voor advies op maat. Neem contact met ons voor vragen over het product of de lokbuis. Lees verder over TERCOL

TERCOL a natural product of vegetable origin. The product is non-toxic, non-persistent and does not leave residues in the environment. Pireco products are suitable and permitted for use in organic agriculture (CONTROL UNION certified, EC/889/2008).

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.