Pireco Gezonde Groei

De uienvlieg is actief!

11-06-2019

De uienvlieg

Levenscyclus
De uienvlieg (Delia antiqua) ook wel de preivlieg genoemd is actief vanaf begin mei en kan ongeveer 2 maanden oud worden. De vlieg is 6-7 mm lang en is geelachtig grijs met vijf donkere strepen op het borststuk. Vanaf de maand mei begint de vlieg met het afzetten van eitjes in de voet van de plant. Bij prei legt de vlieg de eitjes ook in het hart van de plant. Na het uitkomen van de eitjes eten de larven aan de voet of in het hart van de plant, waardoor de bladeren geel worden en uiteindelijk afsterven.

De uienvlieg kan in een generatie tussen de 150 en 200 eitjes afzetten. De eitjes komen na 2 tot 7 dagen uit, in een korte tijd kan er daardoor een grote populatie larven ontstaan. Bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden kan een larven binnen 2 à 3 weken volgroeid zijn. Vervolgens verpoppen de larven en vliegen ze na 2 à 3 weken uit.

‘De uienvlieg kan in een generatie tussen de 150 en 200 eitjes afzetten’

Vraatschade
Een grote populatie larven kan voor veel vraatschade in look planten zorgen, waaronder in uien- en preipercelen zorgen. Zeker in een stadia waarbij de plant zich nog niet goed ontwikkeld heeft. Dan kan de larve ervoor zorgen dat de plant afsterft. Het is daarom van groot belang om de vluchten uienvliegen te monitoren om zo te bepalen wanneer de populatie larven het grootst is.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.