Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand mei, Wortelduizendpoot

02-05-2019

De Scutigerella immaculata oftewel de wortelduizendpoot

Veelpotigen

Het insect van de maand is geen insect! Een insect heeft 6 poten terwijl een volwassen wortelduizendpoot 12 paar poten heeft. Hij behoort dan ook tot de veelpotigen, waartoe ook de duizendpoten en miljoenpoten behoren. Op zijn dieet staan afgestorven plantenresten, gisten, schimmelsporen en schimmeldraden. Echter wordt de Wortelduizendpoot als ‘schadelijk’ beschouwd dit, omdat ze de wortels van planten aanvreten. Daardoor treedt er minder groei op en daarnaast kan er indirecte schade ontstaan doordat de aangetaste wortel een invalspoort kan zijn voor schimmels en bacteriën. De ontwikkeling hangt nauw samen met de temperatuur. Bij 5  ̊C zijn ze inactief, vanaf 12  ̊C worden ze actief en boven de 37  ̊C gaan ze dood. De snelste groei van de veelpotige vindt plaats tussen de 21 ̊C en de 27  ̊C. Wortelduizendpoten kunnen 3 tot 4 jaar oud worden en in sommige gevallen wel 7 jaar.

Wortelduizendpoot

Wortelduizendpoot

TIP!

Om te bepalen hoeveel wortelduizendpoten er aanwezig zijn, doet u een paar liter grond in een emmer water. Kleine bodeminsecten waaronder wortelduizendpoten komen dan vanzelf bovendrijven. Hierdoor kunt u gemakkelijk de populatie wortelduizendpoten vast stellen.

Relatie bodemgezondheid en de wortelduizendpoot

Is er een relatie tussen bodemgezondheid en de schadedrempel van wortelduizendpoten? Volgens sommige wel. Het antwoordt zit hem in zijn dieet. De voorkeur van de wortelduizendpoot gaat uit naar schimmels, zijn deze er niet dan moet hij wat anders eten en een makkelijke prooi zou dan de wortel kunnen zijn. Deze gedachte pleit voor het opbouwen van een zo divers mogelijk bodemleven met schimmels en bacteriën en andere bodembewoners die als voedsel kunnen dienen. Dit kan een uitdaging zijn.

In het boek “Het leven van paddenstoelen en schimmels” wordt bijvoorbeeld gezegd: ‘Er is een habitat waar zwammen geen schijn van kans hebben, namelijk de intensieve landbouwwoestijnen. Hier maken bestrijdingsmiddelen en kunstmest effectief het leven van zwammen onmogelijk. Een keer kunstmest strooien is voldoende om wasplaten, satijnzwammen en aardtongen uit te roeien. Fungiciden doen de rest.

Door diversiteit in de bodem te creëren verklein je de kans op ‘vraat’ schade door onder andere de wortelduizendpoot. Een belangrijke vraag die wij ons dus moeten stellen is: ‘Hoe kun je de diversiteit in de bodem bevorderen?’

Meer weten? Neem contact op!

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.