Pireco Gezonde Groei

Levenscyclus van de Wortelvlieg

22-05-2019

Levenscyclus wortelvlieg

Wortelvliegen blijven een bedreiging

De aanwezigheid van de wortelvlieg blijft elk teeltseizoen een bedreiging voor peen gewassen. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond en worden actief. Het insect blijft één van de belangrijkste plagen in de teelt van peen. Door monitoring kunnen populaties gelokaliseerd worden en wanneer nodig kunnen gepaste acties ondernomen worden. Een van de effectiefste maatregelen die tegen de wortelvlieg genomen kan worden is het verspreiden van uien of knoflook geur. De vlieg denk daardoor dat hij bij een look gewas in de buurt is en verlaat daardoor het perceel.

‘Een van de belangrijkste plagen in de teelt van peen’

Drie generaties

De wortelvlieg (psila rosae) kan schade veroorzaken in vele soorten schermbloemigen, zoals knolselderij, snijselderij, peterselie en peen. Er zijn twee tot drie vluchten per jaar. De eerste vlucht vindt plaats ongeveer in mei-juni, de tweede vanaf eind juli tot begin september en de derde vlucht vanaf september tot en met november. De levenscyclus van de Wortelvlieg bestaat uit 6 stadia, een eistadium, 3 larve stadia, het popstadium en het imago. Na ongeveer 1-10 dagen na het ontpoppen zet de wortelvlieg zijn eieren af in of op de grond rondom de voet van de waardplanten. Na het uitkomen van de eieren volgen drie larvale stadia. In de eerste fase tasten de larven de zijwortels aan, in de tweede fase de zijwortels en de penwortel. De larven in fase 3 voeden zich volledig aan de penwortel waarna de larven zich ontpoppen.

Generatiecyclus wortelvlieg

Generatiecyclus wortelvlieg

                                                                       

Meer weten? Neem contact op.

 

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.