Tel: +31 (0)320 233 572
Pireco Gezonde Groei

Trips nemen toe

12-06-2019

Aantal trips neemt toe!

Steeds meer last van trips

Schade door trips in uien

Schade door trips in uien

We hebben de afgelopen jaren steeds meer last van trips (Thysanoptera). Voor een groot deel heeft dit te maken met de verandering van ons klimaat en de daling van het aantal natuurlijke vijanden.

Door de verandering van ons klimaat ontstaan er betere leefomstandigheden voor trips. Trips volgroeien aanzienlijk sneller bij hogere temperaturen. Dit houdt in dat tripsen eerder volwassen zijn en dus ook eerder kunnen vliegen en voortplanten. Afgelopen weekend is de temperatuursom van 95 graaddagen bereikt, er zijn dus nu al tweede generatie volwassen trips. In vergelijking met andere jaren is dit veel eerder.

Afname natuurlijke vijanden

De afname van de natuurlijke vijanden (gaasvlieg en de roofmijt) heeft met twee factoren te maken. De eerste factor is het warmer worden van ons klimaat. In tegenstelling tot tripsen gedijen de natuurlijke vijanden van de trips minder goed in een warmer klimaat. Het tweede punt is het gebruik van enkele insecticiden, die naast de tripsen ook de natuurlijke vijanden dood maakt.

Trips

Trips

Behandelen

Het is lastig om trips te behandelen, aangezien het 0.5 mm kleine beestje zich vaak verstopt op moeilijk bereikbare plekken in de plant. Tijdens een behandeling is het belangrijk om voldoende water te gebruiken. Hierdoor vloeit de vloeistof makkelijker naar de plekken waar de trips zich verstoppen. Daarnaast werkt het effectiever om de behandeling in de avond of ’s nachts toe te passen.

Aangezien steeds meer insecticiden wegvallen is het belangrijk een aanpak te kiezen, die het probleem gedurende een lange periode beheersbaar houdt.

Alternatieve aanpak

Als er voor een lange termijn aanpak gekozen wordt is het belangrijk de natuurlijke vijanden te bevorderen. De vraag is echter hoe we dat kunnen bereiken. Een aanpak die steeds vaker gebruikt wordt, is het zaaien van groepjes Facelia en Boreage planten in het gewas. De natuurlijke vijanden van trips trekken graag naar die bloemen toe. Door de planten op die manier door het hele perceel te zaaien bevorder je een natuurlijke bescherming tegen de trips. Het zaaien van bloemenranden om het gewas werkt daarentegen juist averechts, die randen zijn juist vaak kweekplekken voor tripsen.

Daarnaast is het belangrijk om de percelen weerbaar te maken tegen factoren van buitenaf. Een hoge weerbaarheid zorgt ervoor dat een plant minder aantrekkelijk wordt voor tripsen om zich bij een plant te vestigen. Bij een weerbaarder gewas moet de trips meer moeite verrichten om de cellen leeg te zuigen. Een teler zal tijdig en preventief moeten beginnen met behandelen om zo een weerbaar gewas te creëren.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.