Pireco Gezonde Groei

De natuur komt de boer te hulp

18-06-2019

Natuurlijke vijanden wellicht de oplossing

Vraatschade door wegvallen bestrijdingsmiddelen

De afgelopen maanden zijn er veel berichten langsgekomen over de effecten van het wegvallen van enkele bestrijdingsmiddelen. Voornamelijk in bietenpercelen is veel schade geleden door deze maatregelen. Ook in andere gewassen is er veel meer vraatschade te zien dan in andere jaren. Het wegvallen van de bestrijdingsmiddelen vraagt om een alternatieve aanpak, die snel geïmplementeerd moet worden.

Eitjes lieveheersbeestje onder suikerbietenblad

Eitjes lieveheersbeestje

Stimuleren natuurlijke vijanden

Het laat ook zien dat het stimuleren van natuurlijke vijanden een belangrijke teeltmaatregel moet worden. Gelukkig zijn er nogal wat natuurlijke vijanden die ons te hulp kunnen schieten. Denk bijvoorbeeld bij bieten aan loopkevers, kortschildkevers, spinnen, sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Als wij een natuurlijke leefomgeving verschaffen waar deze hulptroepen zich thuis voelen en kunnen ontwikkelen. Dan kunnen wij rekenen op zeer belangrijke ondersteuning vanuit de natuur. Chemisch ingrijpen kan dan wellicht achterwege blijven. Echter vraagt het wel om een investering in het herkennen van de insecten die de plant bezoeken.

Larve lieveheersbeestje op bietenblad

Larve lieveheersbeestje

 

‘De larve van een lieveheersbeestje kan wel 800 luizen vreten in 6 weken tijd’

Lieveheersbeestje

Neem nu het lieveheersbeestje. Deze voelt zich thuis tussen blad en struikgewas. De larve kan wel 800 luizen vreten in 6 weken tijd. Bij controle van een bietenperceel kwamen we laatst wel 7 larven op één enkele bietenplant tegen. Aan de onderkant was de eiafzetting duidelijk te zien. Zowel de adulten als de larven eten alle soorten bladluizen en voorzien in een belangrijke ondersteuning bij het beheersen van plagen in de biet.

Meer weten? Neem contact op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.