Pireco Gezonde Groei

Gronden zijn kurkdroog!

We hebben nu al te maken met een neerslagtekort
14-04-2020

Na de extreem natte start van 2020 is er sinds half maart bijna nergens meer neerslag gevallen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het nu zo droog is geworden dat we met een neerslagtekort kampen. Momenteel zitten we boven het record jaar van 1976, de afgelopen twee droge jaren was dit zelfs niet het geval. De vooruitzichten voorspellen de komende tijd geen of weinig neerslag. Hierdoor zal het neerslagtekort oplopen en bestaat er een kans dat we wederom met een droog en lastig teelt seizoen te maken krijgen. Het is daarom belangrijk om gewassen zo stressbestendig mogelijk te maken.

Stofwisseling 

Om te begrijpen wat stress voor een plant betekent moeten we iets weten van de stofwisseling van de plant. Planten bouwen van aminozuren eiwitten, elk aminozuur heeft een belangrijke functie voor de plant. Het omzetten van aminozuren naar eiwitten kost een plant veel energie. Wat er echter bij een stresssituatie zoals droogte gebeurt, is dat de plant zijn eiwitten afbreekt om die aminozuren terug te winnen die hem door de droogte periode heen helpen. De plant eet zichzelf als het ware op.

neerslagtekort verwachting KNMI 2020

Momenteel zitten we boven het neerslagtekort record van 1976

Toepassen van Stimuter

Onder droge stressvolle omstandigheden kan het product Stimuter van Pireco uitkomst bieden. Door Stimuter toe te voegen geef je de plant extra vrij opneembare aminozuren. Hierdoor zorg je ervoor dat de plant extra energie krijgt en daarnaast zijn eigen eiwitten minder snel afbreekt. Daarnaast bevordert Stimuter de wortelontwikkeling waardoor de plant beter instaat is om vocht en voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Met andere woorden, de plant is daardoor in staat zich weerbaar te maken tegen abiotische stress.

Meer over de werking of het gebruik van Stimuter? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.