Pireco Gezonde Groei

Fusarium in uien (Kees Claassen, teeltadviseur Heyboer)

Fusarium is een onderschat probleem in de uienteelt!
02-06-2020

Kees Claassen is al jaren teeltadviseur in zowel de gangbare- als biologische teelt bij Heyboer bv in Biddinghuizen (Flevoland). Heyboer bv is een groothandelsbedrijf in onder andere gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen. Daarnaast verricht het bedrijf loonwerkzaamheden in diverse specialistische teelten, zoals bollen, uien en wortelen. Voor de Pireco Kennis update van juni heeft Kees een artikel geschreven over Fusarium in uien.

Fusarium zorgt voor veel problemen in de uienteelt

“Jaren geleden werden we verrast door verschillende partijen uien, die behoorlijk waren aangetast door de schimmel koprot, aldus Kees“. Een infectie leidt tot ernstige opbrengstderving en daarnaast zorgt het er in veel gevallen voor dat de gewassen onverkoopbaar worden. De laatste jaren is deze ziekte echter wat naar de achtergrond gedrongen door het regelmatig optreden van de schimmel Fusarium.

Fusarium is nog vaak een onderkend en onderschat probleem, met name bij de teelt van zaaiuien. Bij aantasting kan de schimmel vanaf de eerste groei tot in de bewaring voor veel problemen zorgen. De weersomstandigheden van de laatste jaren en de manier van telen hebben deze ziekte vaak in de hand gewerkt.

Fusarium ui Kees Claassen

Fusarium is nog vaak een onderkend en onderschat probleem, met name bij de teelt van zaaiuien

Verschijnselen Fusarium

In tegenstelling tot koprot zijn bij fusarium de eerste verschijnselen vaak al in het veld waar te nemen. Fusarium is te herkennen aan:

 • Het blad begint te vergelen en te draaien.
 • Wortels worden donkerbruin en verwelken
 • Schimmelpluis onder op de bol (zonder sclerotiën).
 • Bol wordt glazig en rot weg.

Soorten Fusarium

Er zijn heel veel Fusariumsoorten, allen met hun eigen gastheer of waardplant. De bekendste soorten zijn Fus. oxysporum (granen en uien), Fus. culmorum (granen) en Fus. sulphureum (aardappelen). De ene soort tast vaak een ander gewas niet aan. Zo doet de Fusarium in tulpen (het zuur), niets op uien en andersom.

Fusarium lastig beheersbaar te maken

Het grootste probleem van Fusarium is dat het overblijft in de vorm van chlamydiosporen, dit zijn sporen met een niet doordringbare celwand. Wanneer je te maken hebt gehad met een aantasting is het daardoor lastig om de schimmel kwijt te raken. Dit kan voor een lange periode resulteren in aanzienlijke opbrengstdervingen en niet afleverbare partijen.

Uit het bovenstaande blijkt wel dat Fusarium oxysporum moeilijk beheersbaar te krijgen is. De mogelijkheden die resten, om de kans op aantasting door de schimmel te verkleinen, zijn gericht op preventieve teeltmaatregelen. Andere toepassingen zijn gericht op reductie van de schade.

De primaire infectie vindt plaats door:

 • Infectie via de haarwortels.
 • Infectie van de basale plaat door beschadiging.
 • Infectie via het zaad.

De ideale omstandigheden voor Fusarium zijn veel vocht en een temperatuur rond de 25 C. Bendeden de 15 C zie je haast geen aantasting en uitbreiding van de schimmel.

De mogelijkheden om de kans op aantasting te verkleinen zijn:

 • Ruime vruchtwisseling (1:6 of ruimer).
 • Uienafval opslaan of terugbrengen naar het geoogste perceel.
 • Indien mogelijk kiezen voor een tolerant ras.
 • Anders kiezen voor een ras met een robuust wortelgestel en veel groeikracht.
 • Niet beregen bij hoge temperaturen (dit is in de praktijk vaak tegenstrijdig).
 • Percelen “uitkiezen” met een goede structuur en vochthuishouding.

Wat moet u niet doen:

 • Geen grasachtige groenbemesters in het bouwplan.
 • Niet te vroeg zaaien (vlotte weggroei bevorderen).
 • Geen nitraat houdende meststoffen toedienen.
 • Geen spinazie als voorvrucht telen.

Biostimulanten van Pireco

Indien u aantastingen met Fusarium verwacht kunt u verder met preventieve teeltmaatregelen gaan werken. Door producten toe te passen die de wortelgroei en weerbaarheid stimuleren om zo infectie te voorkomen/reduceren.

De biostimulanten van Pireco ondersteunen de plant bij de opbouw naar weerbaarheid bij abiotische stress en aantasting door ziekten en plagen. Het product Stimuter zorgt voor een toename in wortelontwikkeling waardoor er een betere water en voedingstoffen opname gewaarborgt is. Daarnaast is Mucoter ontwikkeld om planten te ondersteunen bij de opbouw naar weerbaarheid bij de aanwezigheid van bodemschimmels.

Tot slot

Heb je in het uienperceel last van aantasting door Fusarium blaas dan na het oogsten de uien in de bewaring zo snel mogelijk droog met koude buitenlucht. Zodra het product droog is, dan is het  verstandig om zo snel mogelijk afscheid van de uien te nemen.

Meer weten? Neem contact op met Kees Claassen of Pireco. 

Fusarium in ui
Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.