Pireco Gezonde Groei

Vraatschade door de emelt en engerling

Vraatschade aan uw grasland of gazon?
26-02-2020

De afgelopen weken zijn wij regelmatig benaderd door agrariërs, hoveniers en particulieren met vragen over vraatschade in graslanden, sportvelden en gazons. De veroorzaakte schade blijkt in veel gevallen door de aanwezigheid van emelten en/of engerlingen te komen. Overlast door de larven van de langpootmug (emelt) en bladsprietige kevers (diverse engerlingen) lijkt elk jaar een steeds groter probleem te worden.

Hoe ontstaat de schade?

Emelten komen ’s nachts uit de grond en eten dan van de groene delen van de grasplant. De Engerling eet voornamelijk van de ondergrondse delen van de grasplant, waardoor de grasplant afsterft. De larven kunnen gezamenlijk voor veel schade zorgen, daar komt nog bij dat de larven gewild voedsel zijn voor vogels en mollen. Bij de jacht op de larven kunnen ook zij voor veel schade aan het gras zorgen.

Door de warme winter zijn de emelten en engerlingen eerder actief, dan in andere jaren. De larven trekken naar de bovenlaag in de grond wanneer de grond temperatuur structureel boven de 5 graden uitkomt.

De emelt is de hele winter door tot wel in mei aanwezig, daarna gaat de larve in een zomerslaap en ontpopt zich begin juli. Grondsoorten zijn voor emelten geen beperkende factor, emelten zijn daardoor overal in Nederlandse gronden te vinden.
Engerlingen kunnen 3 tot 5 jaar in de grond leven voordat ze ontpoppen tot een kever. Normaal gesproken zijn de larven actief tussen april en oktober, dit hangt af van de levensstadia waar de larve in zit. Engerlingen bevinden zich het liefst in goed doorlatende warme zandgronden.

Door de warme winter zijn de emelten en engerlingen eerder actief dan in andere jaren. De larven trekken naar de bovenlaag in de grond wanneer de grondtemperatuur structureel boven de 5 graden uitkomt. Doordat de levenscyclus eerder op gang is gekomen is de kans groot dat de cyclus in zijn geheel is vervroegd. Als u nu al schade aan het gras ziet, dan is snel handelen cruciaal.

 Wat kan je tegen de larven doen?

Het mag duidelijk zijn dat een weerbaar gewas minder problemen ondervindt van bedreigingen van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat je gewassen weerbaar zijn tegen mogelijk aantastingen door ziekten en plagen. De producten van Pireco ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen van de bodem en het gewas. Start tijdig met het bouwen aan een weerbaar grasland, sportveld en/of gazon door het toepassen van Tercol (graszoden teelt), Gramisec in de Sport & Golf branche en Pireco Grasinsecten als particulier.

Bent u particulier? Hier staat Pireco Grasinsecten in het schap.

Heeft u het ‘Insect van de maand, engerling’ gemist? Klik hier…

Heeft u het ‘Insect van de maand, emelt’ gemist? Klik hier…

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.