Pireco Gezonde Groei

3 Tips! Om vraatschade door bodeminsecten te voorkomen…

Vraatschade in het voorjaar door bodeminsecten blijft een groot probleem in de landbouw
07-12-2020

In de afgelopen jaren zijn er in een hoog tempo een groot aantal chemische middelen uit het middelenpakket verdwenen. Dit heeft er mede toe geleid dat de druk aan bodeminsecten in het voorjaar is gestegen. Bodeminsecten kunnen in een vroeg groeistadium voor enorme schade aan gewassen zorgen. De boosdoeners zitten vaak al een lange tijd in de grond en met een eenvoudige behandeling kan schade beperkt blijven.

Bodeminsecten monitoren belangrijk

Een gezond en weerbaar gewas is beter bestand tegen vraatschade van bodeminsecten. Hoe Pireco daar aan kan bijdragen komt verder in het artikel aanbod. Eerst wil ik het over een paar handelingen hebben waarmee de aanwezigheid van verschillende bodeminsecten bepaald kan worden. Cruciale informatie aangezien daaruit opgemaakt kan worden of er een behandeling gestart moet worden om vraatschade in het voorjaar te beperken.

Engerlingen

Een weerbaargewas ondervindt minder last van bodeminsecten

Ritnaalden

Ritnaalden zijn eenvoudig te monitoren door op verschillende plekken in het perceel een ritnaalden koker met zemelen te plaatsen. De larven komen op de geur van zemelen af en vallen in de koker. Door die regelmatig na te kijken is eenvoudig de ritnaalden druk te bepalen. Een andere eenvoudige manier is om aardappelen in de grond te stoppen en die op vraatschade te controleren. Let wel op dat je de aardappelen op minimaal 10 cm diepte in de grond stopt.

Emelten

Een langpootmug legt haar eitjes het liefst op grasland. De larven (emelten) zijn daarom voornamelijk op voormalig graslanden te vinden. De populatie is eenvoudig te bepalen door in het perceel met een schop verschillende stukken grond van 10 bij 10 cm af te steken. Leg vervolgens de brokken grond in een bak met zoutoplossing. De larven komen dan binnen enkele minuten boven drijven. Zo kan je snel zien of je last hebt van emelten.

Engerlingen

Kraaien hebben engerlingen graag op het menu staan. Regelmatige aanwezigheid van de zwarte vogels duidt erop dat de larven in grote getalen aanwezig zijn. Om er helemaal zeker van te zijn dat de larven in het land zitten kan je kijken naar een tweede belangrijke factor. Engerlingen zorgen namelijk voor dode plekken in het gras. De larven bevinden zich aan de rand van deze plekken. Steek daar grond af en ontleed de kluiten op engerlingen. Daarnaast kan je ook een pol omhoog trekken. Laat het eenvoudig los dan duidt dat ook op de aanwezigheid van de larven.

Bodeminsecten een stap voor

Door percelen regelmatig op bodeminsecten te controleren weet je al ruim voor het zaaien/poten of er vraatschade verwacht kan worden. Als teler kan je hier op inspelen door bij gewassen vanaf de start van de groei de weerbaarheid te ondersteunen. De biostimulanten van Pireco kunnen hier een belangrijke rol bij spelen.

Weerbaarheid met Tercol

Door Tercol preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van akkerbouwgewassen en grasland. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door bodeminsecten voorkomen en beheersbaar worden.

Toepassing:
De toepassingen voor gewassen verschillen van elkaar. Neem contact op met je teeltadviseur voor het toepassen van Tercol tijdens het zaaien, poten en/of planten van gewassen.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.