Pireco Gezonde Groei

Emelt maakt schade in jonge gewassen

Voorkom vraatschade door emelten
21-04-2021

Vraatschade door emelten lijkt dit jaar een probleem te worden. Normaal gesproken begint de emelt problemen te veroorzaken wanneer de nachten warmer worden. Ondanks dat we de afgelopen weken juist met een koudefront te maken hebben gehad zijn we verschillende bieten- en uienpercelen tegen gekomen met vraatschade.

Schade komt het meest voor op percelen die op gescheurd grasland worden gezaaid of gepoot. Percelen die uitgewisseld zijn met veehouders of waar na de vorige teelt een grasachtige als groenbemester is ingezaaid hebben een verhoogde kans op vraatschade door de emelt.

Emelt

Ondanks het koudefront van de afgelopen tijd zien we vraatschade

Wat doen om schade te voorkomen?

De larve van de langpootmug is niet selectief in zijn keuze van welke plant hij eet. Schade kan dus in elk gewas voorkomen. Als er nog niet gezaaid/gepoot is, dan is het preventief starten met Tercol granulaat aan de basis de meest effectieve manier om schade te voorkomen. Vervolgens de toepassing twee keer vloeibaar herhalen om weerbaarheid op te bouwen en schade te voorkomen. Bij gezaaide gewassen waar emelten gesignaleerd zijn is het aan te raden om de vloeibare toepassing zo snel mogelijk uit te voeren om de weerbaarheid van de plant te verhogen.

Weerbaarheid met Tercol

Door Tercol preventief toe te passen aan de basis ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress in verschillende gewassen. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door de emelten voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

-Tercol 20 kg/ha tijdens zaaien (aantal kg/h verschilt per teelt)
-2x Tercol 10 l/ha na opkomst, interval 14 dagen.
-Toepassen voor regen of inregenen.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.
e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 (0)6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.