Pireco Gezonde Groei

Fusarium in uien groeiend probleem

Weerbaarheid met Mucoter
07-05-2021

Bodemschimmels, zoals Fusarium Oxysporum, zorgen bij uien steeds vaker voor problemen in de teelt. Voornamelijk op landbouwgronden in Flevoland en Zeeland waar al jaren uien geteeld worden neemt de aantasting door de bodemschimmel hard toe. Ondanks dat uien vaak minimaal 1 op 6 geteeld worden kan er nog steeds aantasting vanuit de bodem ontstaan. Dat komt doordat de schimmel voor een lange periode in de grond kan overleven.

Bij aantasting is de schade in veel gevallen te overzien. Dit verandert wanneer de omstandigheden voor de fusarium ideaal zijn. De gewenste omstandigheden voor de schimmel zijn veel vocht en temperaturen vanaf 15 graden met een optimum dat bij de 25 ligt. Daarbij komt dat schade aan de wortels, door het schoffelen van onkruid of aantasting door bodeminsecten, als invalspoort voor de schimmel kan dienen.

Fusarium Oxysporum in ui

Beschadiging aan de wortels kan als invalpoort voor fusarium dienen

Weerbaarheid met Mucoter

Het toepassen van Mucoter vanaf het eerste echte pijpje zorgt ervoor dat de cellen van de plant zich versterken. Daarnaast bevordert de specifieke samenstelling van kruiden de groei van de wortels van de uienplant. Doordat de plant zich beter ontwikkelt is het voor de bodemschimmel lastiger om de plant aan te tasten. De toepassing is ook uit te voeren als nabehandeling van een reguliere bodemschimmel behandeling.

Door Mucoter preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van uien. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door Fusarium Oxysporum voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

Mucoter vloeibaar 15 l/ha vanaf het 1e echte pijpje, 2 x herhalen interval 14 dagen.
-Toepassen voor regen of inregenen na bespuiting zorgt voor een optimaal effect.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.
e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 (0)6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.