Pireco Gezonde Groei

Ritnaalden steeds vaker een ware nachtmerrie voor aardappeltelers

Weerbaarheid met Tercol
16-04-2021

Vraatschade door ritnaalden is in een groot aantal gewassen een probleem aan het worden. Ook bij aardappelen is dit het geval en dan in het bijzonder poot- en consumptieaardappelen. Ritnaalden vreten graag aan de wortels, met uitval en groeiderving van planten tot gevolg. Bij aardappelen komt daar nog bij dat ritnaalden tot de geur van zetmeel worden aangetrokken. Daar kan dus extra schade verwacht worden.

Het schadebeeld dat de larve veroorzaakt aan de knol zijn de gaatjes die er doorheen worden geboord. Voor poot- en consumptieaardappelen is dit een probleem, aangezien het product daardoor minder goed verkoopbaar wordt. Een aantasting kan grote problemen veroorzaken, daarom is het voor de teler belangrijk dat hij weet wat hij kan doen om de schade te beperken of voorkomen.

Aardappel perceel

Tijdens het poten moet je er al bij zijn om schade later in het seizoen te voorkomen

Levenscyclus

Ritnaalden zijn de larven van kniptorren. Voor een lange tijd was het bekend dat er in Nederland 3 soorten kniptorren zijn waarvan de larven schadelijk zijn. Door de klimaat verandering lijkt het aantal schadelijk soorten wat toe te nemen, aangezien Zuid-Europees inheemse soorten naar Noord-Europa trekken.

De kniptor zet haar eitjes het liefst af in vochtige grasland of in groenbemesters. De larven kunnen zo’n 4 jaar in de bodem leven. Dit kan voor problemen zorgen bij akkerbouwers die grond uitwisselen met veehouders. Het kan voorkomen dat op een perceel waar een paar jaar voor het poten van de aardappelen grasland heeft gestaan een grote aantasting met ritnaalden kan zijn ontstaan.

Wanneer schade?

Het is soms lastig om in te schatten of er ritnaaldschade verwacht kan worden. Monitoren op kniptorren en ritnaalden kan uitkomst bieden. Daarnaast is het belangrijk om de cyclus van de ritnaald in beeld te krijgen om zo de juiste toepassingsstrategie te bepalen. In de cyclus (afbeelding) zie je dat er tijdens de teelt twee momenten zijn wanneer de ritnaald in de bovenlaag van de grond aanwezig is. De twee cruciale schademomenten zijn aan het begin van de teelt en aan het eind, rond de periode van oogsten. Door tijdens die momenten met Tercol aanwezig te zijn in het gewas kan schade voorkomen worden.

Vanaf het poten direct starten met Tercol

Tercol granulaat of vloeibaar toepassen in de veur zorgt ervoor dat er vanaf het moment van poten een geurbarrière opgebouwd wordt. De geur van Tercol zorgt ervoor dat de ritnaald misleid wordt en weg van de knol trekt, dieper de grond in. Door de eerste toepassing als gewasbespuiting op te volgen zorg je ervoor dat schade tijdens de begin periode van de groei voorkomen kan worden. Ook traditionele toepassingen aan de basis zijn op te volgen met Tercol vloeibaar.

De tweede periode dat ritnaalden voor schade kunnen zorgen is vanaf half augustus (weersafhankelijk). Dan is het belangrijk om wederom een gewasbespuiting uit te voeren. Een probleem met die toepassing kan droogte en de stand van het gewas zijn. Voor optimale werking zou het toepassingsmoment na loofdoding en voor een regenbui zijn om het product goed bij de knollen te krijgen.

Weerbaarheid met Tercol

Met het preventief toepassen van Tercol ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van aardappelen. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door ritnaalden voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

-Tercol 30 kg/ha of 10 l/ha tijdens het poten in de veur.
-2x Tercol 10 l/ha na opkomst, interval 14 dagen.
-2x Tercol 10l/ha vanaf half augustus, interval 14 dagen.
-Toepassen voor regen of inregenen na bespuiting zorgt voor een optimaal effect.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.
e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 (0)6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.