Pireco Gezonde Groei

Schadelijke aaltjes zorgen tijdens de start van de groei voor problemen in uien

Creëer weerbaarheid voor aantasting van aaltjes
30-03-2021

Al jaren is Nederland een van de wereldleiders als het gaat om de productie van kwaliteitsuien. Iets waar we als agrarische sector trots op mogen zijn, zeker als je kijkt met hoe weinig oppervlakte wij dit doen. De uienteelt is in het bouwplan van veel telers een van de hoofdtakken waar het bedrijf op draait. Traditioneel worden op de kleigronden van Flevoland en Zeeland veel uien verbouwd. Daarnaast zien we dat in de afgelopen jaren de teelt steeds meer naar de lichtere gronden in Drenthe, Overijssel en Groningen trekt.

Aaltjes schade in uien

Valplekken in het perceel duiden vaak op aaltjes

Uitdagingen

De teelt van uien op zandgronden brengt een uitdaging met zich mee, waar op kleigronden minder last van wordt ondervonden. Een hogere druk van verschillende type aaltjes, zoals wortelknobbelaaltjes, wortellesieaaltjes en vrijlevende aaltjes, op zand- en zwavelgronden zorgt ervoor dat aantasting eerder voor schade zorgt. Dit betekend overigens niet dat we op kleigronden geen schade tegenkomen. Ook daar komen we het schadebeeld geregeld tegen.

Wortelknobbelaaltjes

In de uienteelt kan onder andere het Noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla) en het graswortelknobbelaaltje (Meloidogyne naasi) voor groei problemen in het uienperceel zorgen. De aaltjes tasten de wortel van de ui aan. De aantasting uit zich in het ontstaan van knobbeltjes op de wortel van de plant. Dit kost de plant veel energie, waardoor de weerbaarheid afneemt. Daarnaast kan de ui minder goed voedingstoffen en vocht uit de bodem opnemen.

Wortellesieaaltjes

Wortellesieaaltjes, zoals Pratylenchus penetrans, maken gaatjes in de wortels. De aaltjes zuigen cellen van de wortel leeg, die sterven af en verkleuren langzaam totdat ze uiteindelijk donkerbruin kleuren. De aantasting aan de wortels zorgt er ook voor dat haarwortels zich niet goed ontwikkelen. Hierdoor kan de plant moeilijk voedingstoffen opnemen, dwerggroei is dan ook een zichtbaar kenmerk. Een tweede bijkomstigheid is dat de gaatjes die het aaltje maakt als invalspoorten voor bodemziektes, zoals onder andere fusarium, dienen.

Vrijlevende aaltjes

Ook vrijlevende aaltjes, zoals Trichodorus spp., kunnen voor veel schade in het uienperceel zorgen. De aaltjes zuigen cellen aan het uiteinde van de wortels leeg. In de begin fase van de groei kan dit ervoor zorgen dat een groot deel van de ontkiemde planten wegvalt. Daarnaast kan een ernstige aantasting er in een later groeistadium voor zorgen dat de wortels stoppen met groeien. Om toch te kunnen overleven maakt de ui nieuwe wortels aan, hierdoor kan een bossig wortelgestel ontstaan.

Bij aantasting van de verschillende soorten aaltjes wordt het voor de uienplant moeilijker om voedingstoffen en vocht uit de bodem op te nemen. Dit uit zich in vlekken in het perceel waar de uien nauwelijks of niet willen groeien, ook wel valplekken genoemd. Vaak wordt deze plekken ook wel eens verward met schade door overlast van water.

Begin met een goede start

Een vlotte weggroei van een perceel uien kan cruciaal zijn voor een goede oogst. Aantasting door aaltjes in de beginfase van de groei zorgt juist voor een trage weggroei of zelfs tot wegval van planten. Met het toepassen van Pireco producten vanaf de start van de groei ondersteun je een weerbare en vlotte weggroei.

Weerbaarheid met Nemater

Het zaaien van verschillende kruiden als vanggewas voorafgaand aan een teelt kan schade door wortellesieaaltjes verminderen. Het product Nemater bevat een specifieke mix aan kruiden. Een aantal daarvan zorgen voor een verhoogde weerbaarheid bij aaltjes. Door Nemater en Stimuter preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van zaaiuien. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door vrijlevende aaltjes, wortellesie-, en wortelknobbelaaltjes voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

Nemater granulaat 30 kg/ha tijdens zaaien.
-Nemater vloeibaar 10 l/ha + Stimuter 5 l/ha na opkomst, 1 x herhalen interval 14 dagen.
-Toepassen voor regen of inregenen na bespuiting zorgt voor een optimaal effect.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.
e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 (0)6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.