Pireco Gezonde Groei

Vloeibaar nabehandelen om ritnaaldschade in mais te voorkomen

Weerbaarheid met Tercol
07-05-2021

Met een totale oppervlakte van bijna 190.000 hectare is mais een van de meest geteelde gewassen in Nederland. Normaal gesproken worden de weken rond eind april en begin mei gebruikt om dat volledige areaal in een korte periode te zaaien. Ondanks dat er al aardig wat percelen in de grond zitten zorgt het wisselvallige weer ervoor dat er nog veel moet gebeuren. Daarnaast komt door de lage bodemtemperatuur de kieming van het zaad ook nog niet echt op gang.

Het overgrote deel van de mais wordt door veehouders verbouwd. Het bouwplan dat gehanteerd wordt, waar logischerwijs veel mais en gras in wordt verbouwd, brengt een groot probleem met zich mee. Dit in de vorm van ritnaalden. De kniptor zet haar eitjes graag af in grasland, daarnaast biedt de maisplant de ideale leefomgeving en voeding voor de ritnaald. Daar komt nog bij dat met het wegvallen van verschillende gewasbeschermingsmiddelen kniptorren vrij spel hebben gekregen. Kortom de ideale mix voor problemen in je maisgewas.

Schade ritnaald mais

Met Tercol ondersteun je de weerbaarheid bij aantasting van ritnaalden

Levenscyclus

Een kniptor legt haar eitjes het liefst in vochtig grasland. Na uitkomst eten de larven voornamelijk organisch materiaal dat in de bodem aanwezig is. Vraatschade aan het gewas zal daarom in het eerste levensjaar van de larve meevallen. Het probleem ontstaat vanaf het tweede levensjaar, wanneer de ritnaald van de wortels van de plant begint te eten. Afhankelijk van het soort kniptor leeft de larve ongeveer vier a vijf jaar in de grond, voordat ze verpoppen en volwassen worden.

Schade in de teelt

Voor een teler is het belangrijk om bewust te zijn van de levenscyclus van de ritnaald. Zeker als er ritnaald gevoelige gewassen, zoals aardappelen en mais, in het bouwplan zitten. In de afbeelding zie je dat er twee momenten in de teelt zijn dat de ritnaald zich aan het grondoppervlak bevindt. Bij maisplanten ontstaat de schade voornamelijk in de eerste periode. De aantasting van de ritnaald uit zich in groeibelemmering en uiteindelijk vaak tot het wegvallen van de plant.

Vraatschade voorkomen

Vraatschade komt vaak onverwacht en vindt vaak vanaf het zaaien al plaats. Bij percelen die nog gezaaid moeten worden kan de schade beperkt worden door preventief Tercol granulaat toe te passen bij het zaadje. De toepassing vervolgens vloeibaar opvolgen zorgt ervoor dat de ritnaalden door de geur van het product bij de maisplant wegtrekt. Ook bij percelen waarbij een traditioneel granulaat gebruikt is kan de vloeibare opvolging extra weerbaarheid bieden.

Weerbaarheid met Tercol

Met het preventief toepassen van Tercol ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van mais. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door ritnaalden voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

-Tercol 20 kg/ha of 10 l/ha tijdens zaaien in de rij.
Tercol 10 l/ha na opkomst + 5 l/ha Stimuter.
-Toepassen voor regen of inregenen na bespuiting zorgt voor een optimaal effect.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.
e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 (0)6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.