Pireco Gezonde Groei

Droogtestress: Stimuter helpt

12-07-2018

Het is droog in Nederland, 2018 behoort nu al tot de top 5% van droogste jaren. Niet alleen valt er geen neerslag, maar de lucht is ook nog erg droog waardoor verdamping makkelijker optreedt en de plant in een situatie terechtkomt die ‘stressvol’ genoemd kan worden. De plant sluit zijn huidmondjes om waterverlies tegen te gaan, hierdoor komt er minder CO2 de plant binnen wat zich uit in stilstand in groei. Wat kunt u nu nog doen om de situatie te verbeteren?

STOFWISSELING

Om te begrijpen wat stress voor een plant betekent moeten we iets weten van de stofwisseling van de plant. Planten bouwen van aminozuren eiwitten, elk aminozuur heeft een belangrijke functie voor de plant. Het omzetten van aminozuren naar eiwitten kost een plant veel energie. Wat er echter bij een stresssituatie zoals grote droogte gebeurt, is dat de plant zijn eiwitten afbreekt om die aminozuren terug te winnen die hem door de droogte periode heen helpen. De plant eet zichzelf als het ware op. Onder de huidige droge stressvolle omstandigheden kan het product Stimuter van Pireco uitkomst bieden.

STIMUTER

Stimuter bevat een rijke bron plantversterkende elementen, vitaminen en aminozuren, op basis van micro-algen. Uit onderzoek blijkt dat microalgensoorten nogal wat stoffen kunnen produceren die de groei van planten bevorderen, denk hierbij aan auxinen, gibberelinen, aminozuren en diverse vitaminen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de weerbaarheid en vitaliteit van de gewassen wordt verhoogd. De stoffen ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen, werkt verzorgend, voedend en plantversterkend bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels. Diverse proeven in o.a. bieten hebben al laten zien dat de met Stimuter behandelde planten beter bestand bleken tegen droogte, niet slap gingen hangen en de groei erin hielden.


Praktijk: Stimuter toegepast in Suikerbieten

 

 

 

 

 

Bij deze praktijkopzet is één perceel twee keer behandeld met 10 liter Stimuter per hectare. Het andere perceel is onbehandeld. Te zien op de bovenstaande afbeeldingen is dat het behandelde gewas (links) veel dichter staat dan het onbehandelde gewas (rechts afgebeeld).

                                                                              (Links onbehandeld, rechts twee keer behandeld met Stimuter. Afbeelding genomen op 11-7-2018)

HET IS NOG NIET TE LAAT

Ook nu nog kunt u Stimuter toepassen, het is nog niet te laat om in ieder geval een deel van de oogst te redden. Er zijn wel wat spelregels waar u rekening mee moet houden. Stimuter wordt opgenomen door het blad, op het moment van spuiten dient het blad in staat te zijn het middel op te nemen, het moet dus niet slap hangen. Vroeg in de morgen of laat in de avond zal het beste tijdstip zijn.

TOEPASSING
  • 10 L/ha in 250-350 L water
  • Interval 7 dagen

Vraag uw adviseur voor advies op maat. Neem contact met ons op voor vragen over het product of de toepassing. Leer hier meer over Stimuter.  

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.