Pireco Gezonde Groei

Hoe beperk je tripsschade door graanoogst?

Graantrips kunnen wel degelijk voor schade zorgen
21-07-2020

De graanoogst staat weer voor de deur. Zodra het gewas rijp is en het weer het toestaat zal er geoogst worden. De oogst zorgt echter ook voor enige uitdagingen bij andere gewassen.

Een nadelig effect dat zich bij het dorsen van granen voordoet is het verspreiden van graantrips. In graanvelden bevinden zich grote kolonies aan trips, bij de meeste mensen ook wel bekend als onweersbeestjes, die door het oogsten in de lucht terecht komen. Warme luchtstromen zorgen ervoor dat zwermen met trips verspreid worden en zo terecht komen in andere gewassen.

Combinen graan

Aantasting in andere gewassen door de graantrips kan zeker voorkomen

Graantrips werden lange tijd als niet schadelijk voor andere gewassen beschouwd. Op deze gedachten beginnen steeds meer mensen terug te komen. Het lijkt wel degelijk het geval te zijn dat de trips voor schade zorgt. Zeker in bepaalde gewassen, zoals ui. De laatste jaren is daar een structureel probleem door tabakstrips.

De tabakstrips zit overdag verscholen in de oksel van de ui. Wanneer het afkoelt en donker begint te worden komt de trips naar buiten en zuigt de cellen van de plant leeg. Dit veroorzaakt groeiremming en in sommige gevallen het afsterven van de plant. De graantrips zorgt niet voor dezelfde omvang aan schade als sommige soortgenoten, maar aantasting kan zeker voorkomen.

Hoe de schade beperken?

Zuigschade door trips beperken kan door gewassen, zoals ui en kool preventief te behandelen met 10 L/ha Folisec. Het product is een biostimulant die het gewas ondersteund bij de opbouw naar weerbaarheid bij aantasting van trips. Graantrips kunnen onder andere ook vrijkomen bij het maaien van grassen en luzerne.

Voor meer informatie download de advieskaart van Folisec in ui of neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.