Pireco Gezonde Groei

Insect van de maand augustus, zweefvlieg

Het nut van de zweefvlieg
10-08-2020

Vorige maand hebben we de wesp besproken. Deze maand staan we stil bij een insect dat wel wat wegheeft van een wesp, bij of hommel. Wij kennen hem als de zweefvlieg. Een magnifieke vlieger die plotseling voor onze neus kan opduiken en stil kan blijven hangen in de lucht alsof het een helikopter is. In tegenstelling tot de wesp heeft een zweefvlieg geen angel en is dus absoluut ongevaarlijk, althans voor de mens. Bladluizen denken daar heel anders over.

Waaruit bestaat het dieet van de zweefvlieg?

Alle volwassen zweefvliegen zijn vegetariër. Wat eten ze dan? Stuifmeel en nectar. Daarom vind je ze vooral op bloemrijke plaatsen zoals wegbermen of gewoon in je eigen tuin, als er maar bloemen zijn. Over dat voedsel is wel wat meer te vertellen. Zoals bij een bij of wesp het voedsel gebruikt wordt om hun larven te voeden, is dat bij zweefvliegen bijvoorbeeld niet het geval. Zij houden alles voor zichzelf.

 

Zweefvlieg

Zweefvliegen kunnen heel bruikbaar zijn bij overlast van bladluizen

Om dat voedsel te bemachtigen moeten ze dus bloemen bezoeken, maar daarin hebben ze toch wel enige voorkeur. Zweefvliegen hebben namelijk een korte tong en bloemen met goed bereikbare nectar zijn daarom favoriet, denk aan bijvoorbeeld schermbloemigen, of een nog beter voorbeeld, de klimop. De nectar wordt aan de top van het vruchtbeginsel van de klimop afgescheiden en is dus zelfs voor de minst gespecialiseerde bloembezoekers bereikbaar.

Het dieet van een mannetje en een vrouwtje verschilt trouwens ook enigszins. Zo eten vrouwtjes meer stuifmeel. Stuifmeel bevat meer aminozuren en eiwitten wat van groot belang is voor de productie van de eieren. Mannetjes eten vooral stuifmeel aan het begin van hun volwassen leven. Dit stuifmeel verschaft namelijk de energie voor de productie van sperma. Later gaat zijn dieet over op meer nectar om de brandstof te hebben om stoer te kunnen vliegen.

Wij ervaren zweefviegen als nuttige insecten

Zweefvliegen vallen in de categorie ‘nuttig’. Maar wat betekent nuttig? Nut is een begrip dat in de natuur geen betekenis heeft, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Wageningen Universiteit. “Nut is een antropomorfe gedachte (het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens). Alsof die beestjes nut voor ons moeten hebben. Zo werkt het niet in de natuur. In de natuur gaat het om eten of gegeten worden. Elk schepsel is op zoek naar eten en wordt vroeg of laat zelf opgegeten.”

Nou wat dat eten betreft hebben de larven van zweefvliegen een andere voedselbron dan pa en ma. Bladluizen staan namelijk op het menu! Neem bijvoorbeeld de zweefvlieg die luistert naar de naam ‘snorzweefvlieg’ of ook wel bekend als de ‘pyamavlieg, cocacolavlieg of dubbelband zweefvlieg’. Wij zullen hem maar gewoon Episyrphus balteatus noemen, dan weten we tenminste over wie we het hebben. Hiernaast hebben we hem. De larve voedt zich met bladluizen op verschillende soorten planten.

Het vrouwtje is degene die actief op zoek gaat naar kolonies van luizen. Ze heeft het beste met haar kinderen voor en legt eieren dan ook graag daar waar de grootste garantie voor voedsel is. Misschien niet nuttig maar toch zeker wel van groot nut in het beheersen van die lastige luizen.

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.