Pireco Gezonde Groei

Voorkom een verminderde oogst door extreme hitte

Stimuter ondersteund gewassen bij abiotische stress
23-06-2020

De komende dagen hebben we te maken met hoge temperaturen en een sterke zonkracht. Bij onbewolkt weer kan de zonkracht in de UV-index oplopen tot een 8. In Nederland wordt daarmee de maximale hoeveelheid UV-zonlicht aangegeven. Bij een mens houdt dit in dat een onbeschermde huid al na 10 minuten kan verbranden. Dit soort omstandigheden dat abiotische stress wordt genoemd, kost mens, dier en plant veel energie. Mens en dier kunnen verkoeling zoeken, de plant moet het op een andere manier doen.

Ontwikkeling plant valt stil

Door de hoge temperaturen verdampt het vocht in planten met een hoog tempo. Daarnaast zorgt een gebrek aan vocht in de grond ervoor dat de planten slap beginnen te hangen. De ontwikkeling van de plant valt hierdoor totaal weg en wordt zelfs een paar stappen terug gezet. De plant probeert langer stand te houden tegen de hitte en zonkracht door zelf aangemaakte eiwitten weer af te breken. En die om te zetten tot de broodnodige aminozuren, die een plant nodig heeft om de stress periode door te kunnen komen.

Gezond perceel aardappelen

Spuit niet tijdens volle zon, zorg ervoor dat het middel de tijd krijgt om opgenomen te worden

Gewas helpen met Stimuter

Als teler kun je een gewas ook een handje helpen. Stimuter bestaat uit een mix van plantaardige aminozuren en kruiden. Van de 20 aminozuren die in Stimuter zitten zijn er 6 die een specifieke werking hebben op de weerstand van de plant tijdens deze abiotische stress omstandigheden. Deze mix van aminozuren en kruiden dragen bij aan het herstellend vermogen van de bodem en de plant. Een bladtoepassing kan de plant dus helpen beter om te gaan met deze stressvolle weersomstandigheden. Daarnaast zorgt een nabehandeling aan het eind van de warme periode ervoor dat de plant weer snel herstelt én zo zijn groei kan doorzetten.

Let op!

Een succesvolle toepassing vraagt meer dan zomaar spuiten. Het doel is dat de plant het middel op kan nemen. Om dit te bereiken zijn er wel wat spelregels die we moeten volgen. Neem de volgende punten in acht:

  • Spuit niet tijdens volle zon, zorg ervoor dat het middel de tijd krijgt om opgenomen te worden.
  • Denk aan de pH van het spuitwater, ideaal is tussen 5,2 en 6,4.
  • Spuit niet bij een blad temperatuur van meer dan 25°.
  • Erg vroeg in de morgen of juist laat in de avond is het beste spuittijdstip.
  • Denk aan een juiste tankmix.

Meer over het toepassen van Stimuter en het ideale spuit moment? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.